Szegedi hírek

2023.05.22. 11:39

A szegedi életmentők a leggyorsabbak hazánkban

Mindössze 4 perc alatt érkezik ki Szegeden a mentő magas időfaktorú, életveszélyt jelentő kórkép esetén egy májusi statisztika szerint. Ez alapján a szegedi életmentők a leggyorsabbak hazánkban. Hogy mi lehet ennek az oka, arról Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és PR vezetőjét kérdeztük.

Kiss Anna

Magyarországon az Országos Mentőszolgálat éves szinten 1,3 millió esetet, napi szinten 3500-3600 mentési feladatot lát el. Arcív fotó: Török János

– A hír igaz, egy 2023. május első hetét vizsgáló statisztika alapján országos szinten Csongrád-Csanád vármegyében a legrövidebb a kiérkezési idő P1, azaz magas időfaktorú, életveszélyt jelentő kórképek esetén. Ez a vármegyében a mentőegység riasztásától számítva 7,14 perc, Szeged esetében alig 4 perc 

– mondta el lapunknak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és pr vezetője, akit azután kerestünk meg, miután az egyik kereskedelmi csatorna a mentők kiérkezési idejével foglalkozott, és amelyben elhangzott, hogy Szegeden érkezik meg leghamarabb a segítség.

Kifejezetten jó lefedettség

Győrfi Pál rámutatott, a helyszínre érkezés ideje többtényezős folyamat, ugyanakkor Magyarországon valamennyi bajtársuk egységes szabályrendszer és eljárásrendek mentén végzi a munkáját.

– A helyszínre érkezést befolyásoló tényező lehet a beteg feltalálási helye, annak a mentőállomástól való távolsága, amennyiben a mentőállomásról indul a mentőegység érte, és a megközelíthetősége. Fontos szempont az adott vármegye mentőállomás-hálózatának elhelyezkedése, lefedettsége. Csongrád-Csanád vármegye mentőállomás-lefedettsége kifejezetten jónak mondható, valamint itt üzemel az ország hét mentőhelikoptere közül az egyik. A helyszínre jutás idejét nagyban meg tudja határozni a közúti közlekedésben való haladás is, tehát az, hogy a járművezetők mennyire biztosítanak elsőbbséget a megkülönböztető jelzéseit használó járműnek

 – magyarázta.

Európai kitüntetést kaptak

Az OMSZ kommunikációs vezetője hangsúlyozta, a kiérkezési idő azonban csak az egyik szelete az életmentésnek. Hozzátette, fontos a jó helyzetfelismerés is, hogy megfelelő időben a megfelelő szintű ellátórendszerhez forduljanak, azokat indokoltan és optimálisan használják ki. Közölte, folyamatosan zajlik a betegutak optimalizálása, hogy minden páciensük a betegségének megfelelő legoptimálisabb ellátóhelyre a legrövidebb időn belül érkezzen meg. Emlékeztetett, az OMSZ Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete például a stroke-os betegek helyszíni ellátása és definitív ellátóhelyre juttatása kapcsán részesült rangos európai kitüntetésben az idén.

– A segélyhívás és a mentő helyszínre érkezése közötti időt igyekszünk különféle innovációkkal kihasználni, ennek egyik jeles képviselője a SzívCity alkalmazás, amely a legmagasabb időfaktorú kórképben, keringésmegállás esetén nyújt hasznos segítséget. Nagyon lényeges, hogy potenciálisan súlyos, életveszélyes állapotú beteg esetén a mentésirányítóink folyamatosan vonalban maradnak a bejelentővel és tanácsokkal látják el őt 

– avatott be.

Tegyük ki a házszámot

Kérdésünkre elmondta, nagyban tudják segíteni a helyszínre jutást a közúti közlekedésben résztvevő járművezetők azáltal, hogy szabad utat biztosítanak, valamint az ingatlantulajdonosok azzal, hogy a házon a házszám, a kapucsengőn a név jól látható, olvasható.

Ugyanakkor annak érdekében, hogy a bajtársak minél professzionálisabb helyszíni ellátást tudjanak nyújtani, folyamatos képzésben vesznek részt, éves szinten a kötelező képzések mellett 8-10 önkéntes és térítésmentes képzést szerveznek számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában