Mit tehetünk a mosolygós bölcsődei évekért?

2023.05.11. 17:30

A szülő félelmeit megérzik a kisgyermekek

A bölcsődei beiratkozás, valamint a beszoktatást megkönnyítő gyakorlatok, szülői felkészülés volt a téma a vásárhelyi könyvtár babázó klubjának legutóbbi találkozóján. A meghívott szakember a tények mellett a szülői kétségekre is figyelmet fordított.

T.Sz.

Képalá: A szakember szerint fontos a szülői ráhangolódás a bölcsődei beszoktatásra. A kisgyermekek ugyanis egyből megérzik a felnőttek félelmeit. Fotó: Molnár Péter

A mai felvilágosult szülők már úgy gondolkodnak és döntenek, hogy az első szenzitív korszakot lehetőleg otthon töltik gyermekükkel. Így, jellemzően 2-3 éves korúakat nevelnek-gondoznak három vásárhelyi intézményükben

 – mondta lapunknak Andriska Rita, a Hódmezővásárhelyi Egyesített Bölcsőde intézményvezető-helyettese, bölcsődevezető a vásárhelyi babázó klub vendégeként. A szakember szerint természetesen nincs mindenkinek azonos válasz arra, hogy érdemes-e elkezdeni a bölcsődét. A döntés múlhat a család anyagi helyzetén, az édesanya munkavállalásán és számtalan egyéb tényezőn.

Mi szól a bölcsőde mellett?

Egyértelműen a bölcsődei nevelés mellett szól, hogy magasan képzett, jellemzően diplomás nevelők foglalkoznak a kisgyermekekkel, a jól szervezett napirend pedig az ő biztonságérzetüket szolgálja. Hasonlóan a saját kisgyermeknevelő rendszerhez, amellyel kialakulhat a kötődés nevelő és kisgyermek között. A bölcsőde segít a jó szokások kialakításában, rögzítésében. Támogatja a szocializációt, megtanulják a napirendet, megkönnyítve ezzel a későbbi óvodai beszoktatást.

A bölcsőde az a másodlagos szociális színtér, ahol a gyerekek életükben először töltenek majd el teljes napokat szüleik nélkül. Meghatározó tehát, miként telik el ez az időszak

 – hangsúlyozta Andriska Rita. Hozzátette: természetesen az anyai közelség nem pótolható, de a bölcsődének nem is ez célja.

Szülői önbizalom

A szakember szerint különösen fontos a szülő ráhangolódása a beszoktatásra, mert a kisgyerekek megérzik a felnőtt félelmeit, fenntartását, holott a bátorítás, a biztonságérzet, a szülői önbizalom nélkülözhetetlen a zökkenőmentes beszoktatáshoz. Az első bölcsődei napon minden olyan holmit érdemes bepakolni, amit egyébként nagymamához utazva, vagy például játszótéri programhoz magukkal vinnének. Andriska Rita a beszoktatás menetéből azt emelte ki: szépen felépített rendszerrel könnyítik meg az első heteket. A beszoktatás két hangsúlyos sarokpontja, hogy az első héten elfogadja az ételt a kisgyermeknevelőtől. A második héten pedig fontos, hogy már a bölcsődében tudjon aludni az anya jelenléte nélkül is.

20 hetes kortól 3 éves korig

A bölcsődékben már húsz hetes kortól egészen hároméves korig fogadnak gyermekeket. A sajátos nevelési igényű gyermekek esetében ettől eltérhetnek. A Hódmezővásárhelyi Egyesített Bölcsőde három telephelyen, az oldalkosár utcai Apró-talpak Bölcsőde, a kertvárosi Katica Bölcsőde és a Teleki utcai Zsebibaba Bölcsőde tagintézményeiben összesen 296 kisgyermekkel foglalkozik.

Az intézmény májusban – az előzetes bölcsődei igények felmérése érdekében – várja a felvételi kérelmeket. A jelentkezési lapok alapján előjegyzik a családokat a következő, szeptemberben induló nevelési évre. Ugyanakkor a kezdési időpont rugalmasan alakítható attól függően, hogy az édesanya mikor áll ismét munkába. Ugyanakkor a felvételi kérelmeket az előzetes felmérési időszak után, júniustól is folyamatosan fogadják.

A jelentkezés menete mindhárom tagintézményben egységes, a felvételi kérelem és minden szükséges információ elérhető weboldalukon, a bolcsodevasarhely.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában