Ötvenegy diák lépdelt végig az iskolán

2023.05.06. 14:00

Elballagtak az ifjú mezőgazdászok Vásárhelyen - Galéria

Elballagtak a diákok a Gregus Máté Mezőgazdasági-középiskolában szombaton reggel. Többségük nem véglegesen búcsúzott, sokan a plusz szakmai évet is a vásárhelyi intézményben töltik.

T. Sz.

Csak részben búcsúztak a Gregus-iskola diákjai szombaton reggel. Fotó: Tábori Szilvia

Ötvenegy diák ballagott el szombat reggel a hódmezővásárhelyi Alföldi ASzC Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskolában. Mint azt Nagy Zsuzsanna, az intézmény igazgatója lapunknak az esemény előtti pillanatokban elmondta: az iskola fontos hagyománya, hogy a családokkal közös ünnepet szombaton tartják, ezzel is emelve az esemény rangját.

Május 6-án a mezőgazdasági gépész és gazda tanulók ballagtak, a mezőgazdasági technikusok, illetve az állattenyésztési és -egészségügyi technikus diáktársaikkal együtt. Az érettségizők többsége az iskolában marad a szakmát adó ötödik tanévre is, hiszen így lesz teljes az a képzés, amiért a Gregust választották. Ők az utolsó évfolyam, akik még a négy plusz egy éves képzésben vesznek részt.

A mostani tizenegyedikesek már öt év technikumban kezdek, tehát esetükben nem szabadon választott lesz az ötödik iskolaév. Ugyan tehetnek majd előrehozott érettségit közismereti tantárgyakból, de középiskolai képzésük mindenképp a szakmát is adó ötödik évvel zárul. Egyébként a most ballagó, érettségiző technikusok többsége is a Gregusban folytatja, ez a korábbi évekhez hasonlóan alakul most is. 

– Úgy vélem, egyértelműen a szakmájuk iránti elköteleződést jelzi döntésük, a diákok zömében szakmát választanak. Sokan kötődnek a mezőgazdasághoz, sokukat a családi hagyományok motiválják. Éppen ezért sokan a környékbeli településekről, például Szegedről járnak ide tanulni. Fontos a gyerekeknek, hogy ne csupán érettségivel zárják a Gregust, hanem emellett egy szakmát is kapjanak – hangsúlyozta Nagy Zsuzsanna. 

Az intézmény vezetője kérdésünkre azt is hozzátette: hétfőtől egészen június végéig tulajdonképpen a hétköznapok vizsgákkal telnek. Ez lesz az első komoly megmérettetés, nagy a drukk a gyerekekben. Általános tapasztalat, hogy míg az írásbeli teszteken viszonylag könnyen veszi az akadályt ez a generáció, a szóbeli vizsgáktól komolyan tartanak. Egyértelműen a digitális világ hatásának tudható be, a verbalitás háttérbe szorult, szóbeli számonkéréskor tehát kevésbé bíznak szakmai tudásukban. Ez általános jelenség sajnos, de az oktatóhelyek feladata ebben, a kommunikációs készségek fejlesztésében is segíteni a tanulókat. Prezentációnál különösen fontos, hogy tudjanak kapcsolódni a választott témához, elmélyült tudással tudjanak kiállni hallgatóságuk elé.  


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában