Elballagtak az ötödéves orvostanhallgatók

2023.05.12. 13:30

Elindultak az úton, hogy gyógyítókká váljanak – Fotók

A Dóm téren gyűltek össze pénteken azok, akik a jövőben ellátnak majd minket, ha gondunk, bajunk lesz. Elballagtak ugyanis az ötödéves orvostanhallgatók, akik a Nagyoktatási épülettől, a klinikákon át a TIK-be vonultak. Sáry Gyula dékánhelyettes bocsátotta őket útra, aki szerint az orvosi hivatás élethosszig tartó tanulás.

Kiss Anna

Elballagtak pénteken az ötödéves orvostanhallgatók Szegeden. Fotó: Török János

Az orvosnál többre van szükség, gyógyítók kellenek, de nem a fehér köpenytől válnak azzá, mert a köpenyt tudni kell levenni és tudni kell megadni a betegeknek azt, amire szükségük van. Humánumot és megértést 

– ezekkel a szavakkal bocsátotta útjukra pénteken az ötödéves orvostanhallgatókat Sáry Gyula, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karának oktatási dékánhelyettese.

Elballagtak ugyanis a jövő orvosai, akiknek ballagási menete a Dóm térről, a Nagyoktatási épülettől indult délelőtt tíz óra után. Először a déli klinikakertbe mentek, onnan a Tisza Lajos körúton átkelve a sorompón keresztül az Új klinikák kertjébe érkeztek, majd útjukat a Petri Gábor Klinikai Tömbbe folytatták. Ezután végig haladtak a Semmelweis utca – Markovics Iván utca – Vitéz utca – Zászló utca – Ady tér útvonalon, így érkeztek meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központhoz (TIK), ahol a ballagási ünnepséget tartották.

Ez az út csak néhány perc, de elegendő ahhoz, hogy átgondolják egész eddigi szegedi létüket, az életük lényegesebb állomásait, valamint azt, hogy sokan sok mindent tettek azért, hogy ma itt állhassanak. Persze először is Önök, fiatal kollégák, akik végigküzdötték az elmúlt öt évet, majd most a vizsgák után a gyógyításban, kutatásban velünk dolgoznak. De a család erkölcsi és anyagi támogatását, valamint a tanárok munkáját sem szabad elfeledni

 – mutatott rá.

Sáry Gyula beszédéből kiderült, nem elég csak köpenyt ölteniük a fiataloknak, ugyanis az orvosi hivatás élethosszig tartó tanulást jelent, különösen ma, amikor elképesztő mennyiségben szaporodnak az új ismeretek. 

Úgy vélem, karunkon megkapták az alapokat, amire építkezni tudnak. Az orvosi etika betartása és betartatása alapvető fontosságú, ez az a keretrendszer, amiben az orvosi társadalom működik, és ez ez egyik alappillére a beteg bizalmának 

– hangsúlyozta.

Sáry Gyula szerint a fiataloknak a TIK-be vezető úton azt is érdemes átgondolniuk, hogy mi volt az a döntő pillanat, mi vezette őket arra, hogy orvosok legyenek. Elárulta, neki akkor, amikor az egyik családi barátjuk azt mondta, hogy ha orvos lesz, akkor egész életében másokat fog szolgálni, de ha orvos lesz, akkor egész életében lesz valaki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában