Szegedi hírek

2023.05.12. 19:44

Hűvös, de legalább nem esős időben nyílt meg a Borfesztivál - Fotók

Bár az esőzés elállt, az időjárás így sem volt kegyes az idei Borfesztivál megnyitójához. A hűvös idő ellenére sokan voltak kíváncsiak a 160 borász kínálatára, melyet mostantól több mint egy héten át lehet ízlelgetni.

Timár Kriszta

Látványos felvonulással nyitották meg idén is a Borfesztivált. Fotó: Karnok Csaba

A legek borfesztiválja kezdődött meg péntek délután Szegeden. Az ország leghosszabb időtartamú és a legtöbb borászatot felvonultató rendezvényén idén 160 borász kínálatát lehet végigkóstolni, ennyi kiállító még nem volt az 1995 óta tartó fesztivál történetében. Ráadásul csurig megtelt a város erre a hétvégére: aki nem a borok, az a kajak-kenu versenyek miatt érkezett, szállás már a legkisebb privát helyeken sincs. Minden adott volt tehát ahhoz, hogy tömegrendezvénnyé váljon a megnyitó, egyedül az időjárás nem volt kegyes. Az egész délelőttös esőzés után ugyan a kezdetre már látszott, hogy nem kell tartani csapadéktól, de a 13 fok valószínűleg sokakkal azt mondatta: lesz még lehetőség máskor is végignézni a kínálatot.

A rendezvényt a Pavane Táncegyüttes és a borrendek felvonulása nyitotta meg. A látványos menet a Dugonics tértől a Széchenyi térig sétált, többször megállva. Sokan egyébként őket kísérték, így a megnyitó előtt még meglehetősen szellős rendezvényhelyszín este 6 órára szépen benépesült. Persze a padoknál, asztaloknál először nem ártott takarítani, mielőtt valaki leült, hiszen a vizet nem sikerült eltüntetni kezdésig. 

A borfesztiválon idén is kizárólag üvegpohárban lehet kínálni a borokat, ez egyrészt környezetbaráttá, másrészt kulturálttá teszi a rendezvényt. Poharat 1600 és 1000 forint közötti áron lehet venni vagy bérelni attól függően, hogy valaki csak használni vagy hazavinni is szeretné. A belevaló ára pedig meglehetősen széles skálán mozog. Mi 500 forintos deciliter árnál nem találtunk olcsóbbat, az átlagár 700-900 forint. A csúcstartó a szekszárdi Görögszó nevű vörösbor gyűjtésünk szerint, annak egyetlen decije 3 ezer forint.

Persze aki iszik, az egy idő után enni is szeretne. Ezért viszont mélyen a zsebbe kell nyúlni a Borfesztiválon. A perec, amit kosárból kínálnak mozgó árusok, 1500 forintba kerül. A csirkemell, kolbász és csülök a melegkonyhán elkészítve egységesen 12 ezer forintos kilós áron van, vagyis egy 10 dekás kóstolóért 1200 forintot kérnek. A sült krumpli 10 dekája 400 forint, a gyros pitában 3 ezer, tálon 4 ezer forintba kerül. Egy szelet kenyérért pedig 150 forintot kérnek. 

A Borfesztivál egyébként nem korlátozódik a Széchenyi térre, a Kárász utca is betelepült már egészen a Klauzál térig kézművesekkel. Itt kapott helyet két sörös is, ha valaki esetleg már unná a bort, de van kenyérlángos és kürtőskalács is. 

A rendezvényen 3 színpadon váltják egymást a fellépők esténként. Pénteken Hevesi Tamás volt a sztárvendég. Szombaton Szabó Ádám, vasárnap Kökény Attila lesz a húzónév, jövő héten pedig érkeznek többek között olyan tehetségkutatókban feltűnt sztárok, mint Peter Šrámek, Yulaysi Miranda, Trap Kapitány és a Tha Shudras kis zenekar, de fellép a Groovehouse, Gájer Bálint és a Belmondo akusztik is. És persze jövő hét péntektől kibővül a rendezvény: elindul a Dóm téri kavalkád és a Hídivásár is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában