Helyi közélet

2023.05.08. 20:00

Könnyeivel küzdött Ásotthalom polgármestere a művelődési házban - Galéria

Ásotthalmon régi hagyomány, hogy az általános iskola harmadik osztályosai adnak anyák napi műsort. Ebben a tanévben ez a legsikeresebb osztály. Amelyik verseny elindultak, onnan dobogós helyezéssel jöttek haza. Osztályfőnökük, Németh Attiláné Zsuzsa jubilál, idén 30 éve pedagógus. Riportunkban a síró polgármester is megszólalt.

Arany T. János

Ásotthalmon régi hagyomány, hogy a harmadik osztályosok adnak anyák napi műsort. Fotó: Karnok Csaba

Egy hónapon át készült az ásotthalmi Kiss Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola harmadik osztálya a hétfői anyák napi műsorra, ami régi hagyomány a településen. De nem csak ezért találkoztunk velük a műsor előtt a művelődési házban, hanem azért is, mert ebben a tanévben ez a legsikeresebb osztály.

Az utolsó simítások

– Amire a legbüszkébb vagyok az az országos szavalóverseny, amelyet Budapesten az ország legjobb gimnáziumában, a Fazekas Mihály Gimnáziumban rendeztek. Ezen Papp Adél harmadik helyzett lett, Tiszavári Milán pedig különdíjas. Gergely-Tóth Szonja korosztályban a vármegye legjobb helyesírója, aki a versenyre negyedikes tananyagból készült – sorolta a tanulmányi sikereket az osztályfőnök, miközben a gyerekek a színpadon utoljára elpróbálták a finálét.

A műsor előtti szünetben a lányok a frizurájukon igazítottak egy utolsó, a fiúk pedig ültek. Az ő hajukon nem volt mit igazítani.

Közben megérkezett az osztályfőnök férje, Németh Attila, a mórahalmi Móraép Kft. ügyvezetője, önkéntes tűzoltóparancsnok. Mint kiderült, ő is kiveszi a részét a tanulmányi sikerekből. Amikor felkészülés van, a gyerekek náluk tanulnak. Szeretnek oda járni, a legutóbb tizennégyen szerettek volna menni. Az nem jött össze, de nem ritka, hogy hárman a konyhában, hárman a nappaliban készülnek, majd neki mondják fel a leckét, Attilának. Az anyák napi műsor dekorációját is ketten készítették. Zsuzsa elmesélte, hogy 88 éves édesanyja, Gizella vasárnap, Anyák napján ünnepelte a névnapját, de ő férjével azt a napot is nagyrészt a művelődési házban töltötte az előkészületekkel. De legalább a hétfői produkciót ő is meg tudta nézni.

Az iskola az élete

– Sajnos nem lehet gyerekem. Ezért nálunk az iskola van előtérben, nekem ez az életem. Mintegy húsz lombikbébi programban vettünk részt sikertelenül. Itt tudom kiélni az anyaság azon örömeit, ami nekem otthon nem adatik meg – mesélte meglepő őszinteséggel a gyerekek osztályfőnöke.

Lelkesedése diákjaira is átragadt. Mindannyian örömmel meséltek a tanulmányi sikerekről és a műsorra való felkészülésről. A forgatókönyvet Zsuzsa találta ki, egyeztetett a gyerekekkel és ami nem tetszett nekik, azon közösen változtattak. Semmi nem volt kötelező.

Polgármester könnyek közt

A fél ötös kezdésre a gyerekek névsor szerint sorakoztak fel és az édesanyjukkal vonultak be a terembe. A szülőket, nagyszülőket Papp Renáta, Papp Adél édesanyja elérzékenyülve, a könnyeivel küzdve köszöntötte. Azt mondta, ez a nap nem aznap reggel, hanem úgy körülbelül nyolc évvel és kilenc hónappal ezelőtt kezdődött.

– Az anyaság a legszebb ajándék, amit öröm megkapni – mondta.

Felidézte, hogy amikor ő volt 18-19 éves, akkor találták ki, hogy a művelődési házban műsort adjanak anyák napja alkalmából. Azóta él ez a hagyomány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában