Szegedi hírek

2023.05.18. 15:40

November végére megtisztulhat a gyálai Holt-Tisza

Zajlik a gyálai Holt-Tisza kármentesítése, vagyis a mederben lévő iszap tisztítása, a nagyon szennyezett elszállítása. A munkák állásáról Megyery Tamás osztályvezető adott tájékoztatást az IH Rendezvényközpontban tartott eseményen.

Imre Péter

A gyálai Holt-Tiszánál zajlanak a kármentesítés, az iszap tisztításának a munkái. Fotó: Imre Péter

Régóta esedékes volt a térségben ez a beruházás, a gyálai Holt-Tisza kármentesítése, az emberek mindig szerették volna, hogy megvalósuljon. Érzékeltetésként: egy-két éves lehettem, mikor megkezdődött a tervezés, vagyis ennek már legalább 30 esztendeje

 – mondta köszöntőjében a csütörtöki rendezvényen Juhász Máté, az Országos Vízügyi Főigazgatóság projekt műszaki osztályának vezetője. Hozzátette, most már jó ütemben zajlanak a munkák, amelyekkel november 30-ra elkészülhet a kivitelező.

Borza Tibor, az ATIVIZIG műszaki igazgatóhelyettese egy kis históriával kezdte: a Tisza 19. századi szabályozásánál 111 átvágást végeztek, a gyálai volt a 90., 18,66 kilométer hosszan, és összesen a „szőke” folyó 487 kilométerrel lett rövidebb. A mostani munkák az úgynevezett Fekete-vizet érintik elsősorban, amelyben az iszap különböző mértékben szennyeződött az állattartó telepek és gyárak közelsége miatt. Ennek egy részét helyben kezelik, másik részét veszélyes hulladékként elszállítják.

Ezzel kezdte a projekt eddigi 10 hónapjának részletes ismertetését Megyery Tamás, az ATIVIZIG osztályvezetője is, megemlítve, hogy az iszap helyben kezelésére a biodegradációs módszer bizonyult a legalkalmasabbak. A munkálatok az előkészítéssel kezdődtek, amelynek része volt a holtág víztelenítése is, majd következett az iszapszikkasztó- és a kezelőterek kialakítása és feltöltése a szennyezett iszappal, ez idén februártól valósult meg.

Áprilisban startol az iszap biológiai beoltása, vagyis a biodegradációs folyamat, kezelés alkalmazása. És a következő szkennelt szállítólevél a bizonyíték arra, hogy már ez első „adag” helyben nem tisztítható és kitermelt iszap elszállítása is megtörtént 

– sorolta Megyery Tamás, hozzáfűzve, legközelebb, pár hónap múlva, már a projekt sikeres zárásáról számolhatnak be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában