Szeged

2023.05.17. 21:30

Rendhagyó fizikaórát tartottak a Csonkás diákoknak - Fotók

Timár Kriszta

Csak egy gázégő sor kell és máris láthatóvá válnak a hanghullámok. Fotó: Gémes Sándor

A Szegedi SZC Csonka János Technikum idén januárjában kezdte meg szakmai együttműködését a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatika Kar Fizikai Intézetével. Ennek részeként szerdán rendhagyó fizikabemutatóra várta Ignácz Ferenc mesteroktató a középiskolásokat. Az Optikai és Kvantumelektronikai tanszék munkatársát nemrégiben mutattuk be lapunkban: tíz éve járja az iskolákat bemutatóival, így népszerűsítve a fizika tantárgyat, havonta kétszer pedig több órán keresztül mutat be látványos kísérleteket az intézetben, melyeket bárki ingyenesen megtekinthet.

Ebből kaptak ízelítőt a Csonkás diákok is, akik számára láthatóvá tette például a hanghullámokat, illetve azt is bemutatta, hogyan lehet házilag villámot generálni. A forgó rendszerek kapcsán szó esett arról, hogy egy, a Dóm tornyából ledobott kavics a Föld forgása miatt nagyjából 2-3 centiméterrel esik arrébb, mint ahova kellene és az is kiderült, milyen jó szemléltetőeszköz lehet egy óvodás játék, a búgócsiga komolyabbra fazonírozott változata. Több kísérlet egyébként annyira egyszerű eszközigényű., hogy akár otthon is bárki kipróbálhatja, de akadt olyan is, amelyre kifejezetten felhívta a figyelmet, hogy azzal senki ne próbálkozzon. 

Aki hasonlóan látványos és izgalmas kísérletekre kíváncsi, jövő hét péntek délután és szombat délelőtt vehet részt az e havi, ingyenes KísérletEST-en a Fizikai Intézet Dóm téri épületében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában