Szegedi hírek

2023.06.29. 14:00

A gyermekvédelemről tartanak konferenciát – Galéria

Országos gyermekvédelmi konferenciát szervezett a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány. A Szent Gellért Fórumban a következő két napban szakmai előadásokat hallgathatnak és gyakorlati megoldásokat ismerhetnek meg a résztvevők.

Timár Kriszta

Kétnapos gyermekvédelmi konferencia kezdődött csütörtökön a Szent Gellért Fórumban. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Mintegy 500 fő részvételével országos gyermekvédelmi konferencia zajlik Szegeden. A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány közös szakmai rendezvényének célja a gyermekvédelem kihívásainak megfogalmazása, a kihívásokra adható válaszlehetőségek bemutatása, valamint olyan eszközök, gyakorlati megoldások ismertetése, amelyek intézményi szinten is alkalmazhatóak a kihívások kezelésére.  A Szent Gellért Fórumban zajló rendezvény megnyitóját csütörtökön délelőtt tartották.

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója beszédében kiemelte: a gyermekvédelemben 10 éve zajlik a paradigmaváltás. Az egykor kizárólagos állami monopólium helyett ma már feladatmegosztásról beszélgetünk az állam, az egyház és a civil szféra között ezen a területen.

 Ma már az intézményesített rendszer helyett a személyre szabott törődés az elsődleges. A nevelőszülői hivatás foglalkoztatási jogviszonyba rendezése kézzel fogható segítség volt és a szakma fejlesztése is fontos szemponttá vált 

– sorolta az eddig elért eredményeket. A konferenciáról előzetesen elmondta: a szakma kihívásairól beszélnek majd, melyben érintik többek között a gyermekotthoni ellátást, a fejlesztési utakat, a tehetséggondozás, a gyerekjogok kérdéseit, a nevelőszülői hivatást, de lesznek pódiumbeszélgetések is.

A kétnapos program célja, hogy közösen gondolkodjunk arról, hogyan tovább. Éppen ezért ez nemcsak konferencia, de tudományos diskurzus is

 – fogalmazott.

Kiss-Rigó László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak elhivatottság kell a gyermekvédelemhez, hanem szakmai tudás is.

Ez a konferencia erre szolgál 

– hangsúlyozta. A rendezvényen felszólalt Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa is. Kiemelte: az ombudsmani jelentések folyamatosan formálják a gyermekvédelmet. Beszélt a 2023-as átfogó jelentéséről is, melyben felhívják a figyelmet például a testvérek együttes elhelyezésének gyakori akadályoztatottságára, a speciális igényű gyerekek nehézkes családba helyezésére, illetve arra is, hogy az eredeti lakóhelytől távoli elhelyezés nem mindig előnyös a gyermekek számára.

Bízom benne, hogy az észrevételek alapján még jobbá lehet majd tenni a gyermekvédelmi ellátórendszert

 – mondta.

A megnyitó utolsó beszédét Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára mondta. Beszélt arról, hogy a kormány ezen a területen stratégiai partnerként tekint az egyházakra, és elkötelezett a gyermekvédelem javítása mellett. Szót ejtett az eddig elért eredményekről is.

Az érintett gyermekek 70 százaléka mostanra nevelőszülőknél él, a nevelőszülői létszám pedig 4 év alatt 300 fővel emelkedett. Díjazásukat 2 év alatt közel 40 százalékkal emeltük, van már nevelőszülői GYED és rezsikompenzációt is kaptak tavaly és idén 

– sorolta. Végezetül a jövő feladatairól is szót ejtett, melyek közül az elsődleges a képességfejlesztés és a pályaválasztás segítése.

Programot hozunk létre a gyerekek iskolai támogatására és munkaerőpiaci elhelyezkedésének segítésére 

– jelentette be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában