Helyi közélet

2023.06.15. 18:42

Folyamatosan fejlődnek a vármegye falvai – Galéria

Demográfiai fordulat történt számos vármegyei községben, ebben a Magyar Falu Program volt többek közt a kistelepülések segítségére. Üllésen ismét építkeztek a program által, míg Tiszaszigeten a boltot újították fel. Csütörtökön mindegyiket megtekintettük.

Kiss Anna

Sokkal modernebb üzletben vásárolhatnak a tiszaszigetiek, akik a postai alapszolgáltatásokat is élvezhetik a Coop-ban. Fotó: Karnok Csaba

Felújították az irattárat, kocsiszínt építettek a polgármesteri hivatal udvarában és új burkolatot kapott a Radnai utca Üllésen. Mindezt a Magyar Falu Programban sikerült egyszerre megvalósítania az önkormányzatnak. Csütörtökön ünnepélyes szalagátvágást tartottak az elkészült beruházásoknál, az eseményen jelen volt Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Program kormánybiztosa is. Arról számolt be, hogy 4 évvel ezelőtt, a program indulásakor célként tűzték ki a demográfiai fordulat végrehajtását a kistelepüléseken, ahol évtizedekre visszamenően csökkenő lakosságszám volt megfigyelhető.

Jelezte, jó úton járnak, hiszen 2500 településből 1300 esetében már sikerült elérni a célt, folyamatosan emelkedik a lakosságszám. Közölte, Üllés is ilyen község, hiszen 20 évvel ezelőtt valamivel több mint 3200-an lakták, majd 2010 környékére jócskán 3000 alá csökken a lélekszám, most pedig a legfrissebb adatok szerint újra 3200 körül élnek itt. Kiemelte, a program jó eszköz, Üllés pedig jól használja azt, ennek pedig látható eredményei vannak.

Lakhely és úti cél is

A település polgármestere, Nagy Attila a szalagátvágás előtt köszönetét fejezte ki a támogatásokért a kormánynak, majd kitért arra, hogy Üllést sokan választják úti célként, hiszen kormányablak és takarék is működik a településen, éppen ezért szükségessé vált a Radnai utca fejlesztése, valamint a parkolók építése is, de nemcsak az utcákban, hanem azok között is. Így született meg a kocsiszín terve.

A településvezető reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy a program a jövőben is folytatódik, ahogyan a falusi csok és a további otthonteremtő támogatások is elérhetőek maradnak, hiszen ezek is jelentősen hozzájárultak a lakosságszám növekedéséhez.

Több mint 3,2 milliárd

A beruházásokat Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője is megtekintette, aki lapunknak arról beszélt, hogy Üllésen már tucatnyi fejlesztést adtak át, ez pedig bizonyítja azt, hogy a kormány gondol a vidékre, és a nehéz gazdasági helyzet ellenére továbbra is elkötelezett a kistelepülések támogatása mellett.

Rámutatott, a Magyar Falu Program 2019-es indulása óta választókörzetébe, vagyis a 2-es számú választókerületbe több mint 3,2 milliárd forint támogatás érkezett, és 1,5 milliárd forint értékben valósultak meg útfelújítások, melynek köszönhetően a homokhátsági településekről könnyebben elérhetővé vált az M5-ös autópálya is.

Segítség a boltoknak

De nemcsak Üllésen járt csütörtökön Gyopáros Alpár, hanem Tiszaszigetre is ellátogatott Mihálffy Béla és Nagy Attila kíséretében. Ezen a településen ugyanis 3 bolt is segítséget kapott a programban, 2 a működéséhez, míg 1 a fejlődéséhez. Utóbbi a Szent-Antal téri Coop volt, amibe a Magyar Posta hivatala is beköltözött két hónapja.

Az üzlet bejárásán Kelemen János, a Coop Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója kérdésünkre elárulta, 68 millió forintot nyertek a beruházásra, ami összesen 83 millió forintba került. A fejlesztés során napelemes rendszert telepítettek, teljesen átalakították a mirelit- és a tejrészleget, valamint az előtérben üzlethelyiséget hoztak létre, ahol a posta kapott helyet. Megjegyezte, a helyiek egyre inkább kezdik megszokni, hogy a postai alapszolgáltatások már az üzletben is elérhetők, jól mutatja mindezt, hogy csak csütörtökön 180 csekket fizettek be a helyszínen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában