Számára a magyarság soha nem a határon belüli területet jelentette

2023.06.12. 18:11

Tiszteletbeli székellyé fogadták Sipos gazdát

Tiszteletbeli Székely címet kapott Sipos József, Sipos gazda növényorvos, a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense.

Kovács Erika

Sipos József hatalmas megtiszteltetésként élte meg a Tiszteletbeli Székely címet. Ha Erdélyben jár, mindig úgy érzi, hogy hazaérkezett. Fotó: Sipos József

– Családom, a termőföld, a hazaszeretet mindig is fontos volt az életemben. A családi beszélgetésekben mindig szóba kerültek a határon túli, hajdan Magyarországhoz tartozó területek is. Apai vonalon sváb felmenőkkel is rendelkezünk, anyai nagyapám megjárta a Don kanyart, kötődésünk van Székelyföld, „Erdély-ország” felé. Számunkra a magyarság soha nem a határon belüli területet jelentette, hanem a Kárpát-medencén belüli egységet. Nagyon szeretem hazám történelmét, földrajzi adottságait – mondta Sipos József, aki 2006-tól vesz részt a székelyföldi gazdák felkészítésében, oktatásában. Számos gazdaköri előadást tartott az elmúlt években. Több szerzetesrendnek nyújtott növényvédelmi szaktanácsadást, segítette a kertjük eredményes gondozását. Erdélyi gyermekek tudását gazdagította ismeretterjesztő előadásokkal. Adományokkal segítette Böjte atya misszióját, elesett családokat is támogatott.

– Trianon komoly törést jelentett nemzetünk, ezen belül a saját családom számára is. Bármikor járok Erdélyben, ez mindig hatalmas lelki feltöltődést jelent számomra, úgy érzem, hogy hazaérkeztem. A fák susogása, az erdők halk nesze, a patakok morajlása, a székely emberek természet- és emberszeretete, családösszetartó ereje mindig megérint. Nagyon nagy megtiszteltetésként éltem meg, hogy a Székelyudvarhelyért Alapítvány Tiszteletbeli Székely címet adományozott nekem. Szász Jenő elnök elmondta, felfigyeltek a munkámra, értékelték azt a világot, amit képviselek – mondta Sipos gazda, és hozzátette, a megtisztelő cím erőt ad neki, megerősíti abban, hogy ezen az úton haladjon tovább.

Ha egy fa gyökértelenné válik, elfújja a szél. A magyarságunk olyan fa, amely erős gyökérzettel áll ellent a történelem viharainak

 – fogalmazott.

Sipos gazda Wass Albert gondolatait idézte: „Amikor kimondom ezt a szót, hogy Erdély, ebben benne van minden: a szívem, a lelkem, az agysejtjeim molekulái, mindaz, ami voltam, vagyok és leszek, tulipános bölcsőmtől a kopjafáig. Minden maradék erőmmel, igyekezetemmel azért küzdök még ma is, hogy Erdély újra az legyen, ami volt: három szabad nép hazája, az Isten és ember előtti egyenlőség, a tisztesség és az emberszeretet földje.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában