811 gyermek jött világra az első negyedévben Csongrád-Csanádban

2023.07.20. 08:40

Drasztikusan csökkent a házasodási kedv

Jelentősen mérséklődött a házasodási kedv országosan, ami Csongrád-Csanádban is megfigyelhető, itt 45 százalékkal kevesebb frigy köttetett az első negyedévben, mint 2022 azonos időszakában. Régiós kitekintésben elmondható az is, hogy a százezer lakosra jutó természetes fogyás tekintetében Békés produkálta az országban a legrosszabb mutatót.

Varga Anna

Vármegyénkben az országos átlagnál nagyobb mértékben esett vissza a házasodási kedv. Illusztráció: Karnok Csaba

Ismét górcső alá vesszük régiónkat, miután a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég közzétette a Fókuszban a vármegyék című kiadványát, amely a 2023. első negyedévére vonatkozóan tartalmaz térségi adatokat.

Békés a sereghajtó

Az, hogy folyamatosan csökken a lakónépesség országosan, régóta ismert tény. A tavalyi népszámlálás kapcsán is megírtuk, hogy régiónk lakosságszáma az előző népszámlálás óta 97 ezer fővel csökkent.

Idén év elején Bács-Kiskunban 494 ezren éltek, vármegyénkben 391 ezren, míg Békésnek 314 ezer lakosa volt. A KSH 2023. I. negyedévét vizsgáló kiadványából kiderült, hogy a százezer lakosra jutó természetes fogyás Bács-Kiskun vármegyében –149,5 fő volt, Csongrád-Csanádban –173,8, az országban a legrosszabb adatokat pedig Békés produkálta, ott a mutató –246,7 fő.

Országos szinten a halálozások száma jelentős csökkenést mutatott, ám ebben a tekintetben Csongrád-Csanád lett a „dobogós", nálunk mindössze –3,1 százalék, itt történt a legkisebb mértékű csökkenés az első negyedévben. A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 680 fővel csökkentette vármegyénk lakónépességét.

Kevesebb a házasság

Az idei I. negyedévben 6300 pár mondta ki a boldogító igent hazánkban, ami jelentős, 39 százalékos visszaesést mutat 2022 azonos időszakához képest. Itt is találunk régiós dobogóst, ugyanis Békésben mindössze 18 százalékkal köttetett kevesebb frigy, ez az országban a legjobb eredménynek számít. Bács-Kiskun vármegyében az országos átlagnak megfelelő a visszaesés, tehát 39 százalék, Csongrád-Csanádban viszont 45 százalékos a csökkenés, mindössze 231 pár kötött házasságot.

A KSH felhívta a figyelmet arra, hogy a csökkenés ellenére 2000 óta ez a hetedik legmagasabb házasságkötési szám az első negyedéveket tekintve. 

Vármegyénkben az I. negyedévben 811 gyermek jött világra és 1491 fő hunyt el. Illusztráció: Nagy Zoltán/MW

Több a gyermek

Az első negyedévben 21,1 ezer gyermek született Magyarországon, összesen 1400 ezer újszülöttel, 7 százalékkal több, mint 2022 azonos időszakában. A KSH adataiból kiderül, hogy a legnagyobb mértékű növekedés Nógrád (30 százalék), illetve Békés vármegyét (26 százalék) jellemezte. Bács-Kiskunban 14 százalékos a növekedés, ám Csongrád-Csanádban mindössze 1 százalék, nálunk 811 gyermek jött világra az első negyedévben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában