Az alpolgármester az ipari szereplőket sarcoltatná a gazdák helyett

2023.07.20. 08:20

Részsikernek tartja Fackelmann a kútamnesztiát

Az ellenállásunk csak részben volt sikeres – mondta Fackelmann István Ásotthalom alpolgármestere annak kapcsán, hogy megszűnik a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítésekor jelenleg szükséges bejelentési kötelezettség és engedélyeztetésre sem lesz szükség.

Arany T. János

Nagy könnyítés: a háztartási vízigényt kielégítő, 50 méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget el nem érő kutak létesítéséhez, üzemeltetéséhez, megszüntetéséhez jövőre sem kell vízjogi engedély és bejelentés. Fotó: Török János

Egy hónappal ezelőtt, június közepén döntött a parlament a vízgazdálkodási törvény módosításáról: egyes kutak mentesülnek az engedélyeztetési kötelezettség alól. Fackelmann István, Ásotthalom alpolgármestere és a Mi Hazánk szegedi elnöke szerint ez a Mi Hazánk és Ásotthalom érdeme.

Ellenállás indult

A 2017-ben kezdődött ellenállásunk az igazságtalan szabályozás miatt sikeres volt. Az Agrárkamara rendezvénye indította el, amelyben megpróbálták meggyőzni az embereket arról, hogy nem olyan nagy gáz az, hogy ha be kell jelenteni a kutakat. Ellenálltunk ennek, mert attól tartottunk és joggal, mint ahogy az európai példák mutatják, hogy a regisztráció után további bürokratikus nehézségek állnak a gazdák útjába. Az ellenállás mellé állt a Mi Hazánk Mozgalom teljes mellszélességgel és utcafórumokon kértük ki az emberek véleményét, és mondtuk el a miénket, hogy miért nem jó az, ha regisztrálva van a kút 

– idézte fel Fackelmann.

További mentességért küzdenek

Az alpolgármester csak részsikernek tartja, amit elértek.

Az ellenállásunk részben volt sikeres. Azt sajnos még nem nem tudtuk elérni, hogy a gazdaság azon szereplői, akik nagyobb tételben termelnek öntözendő növényt, például sütőtököt, paprikát, egyéb kertészeti kultúrát, szintén mentesüljenek az irdatlan regisztrációs és bürokratikus költségektől

 – foglalta össze röviden a teljes kútamnesztia után kialakult helyzetet. Fackelmann szerint a tervezett Duna-Tisza csatorna megvalósítása a Homokhátság vízellátási problémáját is megoldaná.

Fackelmann: az ipar a bűnös

Az alpolgármester hozzátette, a világon vízkészletének 96 százalékát az ipar, ezen belül az energiaszektor és a kohászat használja fel. A 4 százalékát fogyasztják az emberek és használják a gazdák az öntözésre.

 Úgyhogy ne itt kereskedjen a kormány, meg bármilyen világszervezet, hanem kereskedjen az iparon, ami 96 százalékát emészti föl annak a vízkészletnek, ami alattunk van

 – tette hozzá.

A lényeg még egyszer

Teljes mértékben mentesülnek a hivatali procedúrától a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözési célú kutak tulajdonosai 2024-től. Ez azt jelenti, hogy nem lesz szükség engedélyeztetési eljárásra és nem kell bejelenteni azokat az új, vagy már meglévő kutakat, amelyek mélysége nem haladja meg az 50 métert, nem érintik az első vízzáró réteget, háztartási és mezőgazdasági használatra szolgálnak, és vízkészlet-védelmi szempontból nem védendő területen találhatók. A 2024-től életbe lépő könnyítés azokra is vonatkozik tehát, akik új kutat létesítenének és azokra is, akik korábban engedély nélküli, vagy a kiadott engedélytől eltérő kutat üzemeltetnek.

Vízkészletvédelmi térkép készül

A kormány vízkészletvédelmi országtérkép megrajzolását írta elő – ezt az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak kell elkészítenie augusztus végéig –, amely a vízkészlet szempontjából kockázatos és attól mentes területeket fogja jelölni. A kockázatosnak ítélt területekre más szabályozás fog vonatkozni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában