Szegedi egyetemi hírek

2023.08.04. 08:20

Az ELTE-t is lekörözte a Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetemen nőtt a legnagyobb arányban a felvett hallgatók száma Magyarország vezető nagy egyetemei közül – tájékoztatott az SZTE közleményében. A harminc százalékos növekedéssel olyan felsőoktatási intézményeket előzött meg az SZTE, mint a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Országos szinten 126 ezer 449 jelentkező közül 94 ezer 785-en felvételiztek sikeresen valamelyik hazai egyetem képzésére. Az adatok szerint ez húszezernél is több új hallgatót jelent a tavalyi évhez képest. Összesen 43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvettek száma, idén már minden második elsőéves ilyen intézményben kezdi meg tanulmányait.

A felvett hallgatók száma több felsőoktatási intézményben is rekordot döntött, ám a legnagyobb mértékben a Szegedi Tudományegyetemen nőtt a húszezer főnél nagyobb hallgatói létszámú felsőoktatási intézmények közül. Az SZTE harminc százalékkal növelte hallgatói létszámát a 2023-as központi felvételi eljárásban, ezzel olyan felsőoktatási intézményeket előzött meg, mint a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A szegedi intézmény összesen 7896 új hallgatót vett fel, 1820 fővel többet, mint tavaly. A pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően több mint kilencezer új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n.

A Szegedi Tudományegyetem közleményében hozzátették, a sikerhez nagyban hozzájárulhatott, hogy a 2022/2023-as beiskolázási időszakban rekord számú középiskolai előadással, kitelepüléssel, nyílt napokkal, pontgyűjtő partival és pontkalkulátorral segítette az SZTE a felvételizőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában