Helyi közélet

2023.08.12. 19:30

Erdőközi iskolások randevúja – Galéria

Imre Péter Géza

Az idei találkozón is jó volt a hangulat, az őzpörkölt után nótáztak az egykori erdőközi iskolások. Fotó: Imre Péter

Nyolc évig sokat szaladgáltam ezen az udvaron, akkor nagyobbnak tűnt. A volt osztályteremben is olyan az olajos padló, amilyenre koptattuk. Jó volt itt. Hol vannak már ezek a régi szép idők? 

– emlékezett Magyar János a balástyai egykori erdőközi iskolások szombati találkozójára érkezve, párjával Marikával. Elmondta még: Bakó Károly és Hász Béláné tanította őket, elsőtől a nyolcadikig egy tanteremben zajlott az oktatás, délelőtt és délután. Mindenkit a szervező, Rozsnyai Erzsébet fogadott, a teraszon gyülekeztek és beszélgettek a résztvevők.

Az atya fiatalodik

 – köszöntötték a szabadtéri misét tartó Antal Imre plébánost a „diákok”.

Maguk sem öregednek 

– érkezett a válasz, és még hozzátette, „a fiatalság olyan betegség, amiből napról napra gyógyulunk ki”. Azzal folytatta, örül, hogy ilyen sokan eljöttek az újabb randevúra: legalább harmincan fogadták el az invitálást a közös emlékezésre. 

Az egykori iskolánál nyugodt helyen lehetünk. Jó itt. Ahol Isten jelen van, ott béke és nyugalom honol, mint ezen a találkozón

 – prédikálta Imre atya.

A mise után, már az egykori osztályteremben, a Himnusz közös eléneklését követően a helyi Móra Ferenc Vadásztársaság által készített őzpörkölt elfogyasztása után a sztorizás és a nótázás volt soron. Utóbbiról jutott eszébe Rózsa Miklósné Jutkának – aki ezúttal is rétesekkel érkezett –, hogy annak idején az órák előtt, majd a nap végén is énekelt egy dalt a tanár kérésére, így indult és zárult a tanítás.

Magam is itt jártam ki a nyolc osztályt, és még a lányom is az elsőt, utána 1979-ben bezárták az iskolát

 – emlékezett Rozsnyai Erzsébet, akit mindenki csak Böbinek szólít. Szép emlékek kötik a sulihoz, például, hogy kitűnő tanulóként mindig mindenkinek segített, súgott. Most mi „súgunk” neki – erről már beszéltünk is a helyszínen –, mi lenne, ha a 2024-es találkozó Jutka dalával kezdődne, mint anno a nap.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában