Szeged

2023.08.28. 08:20

Szegeden zajlik a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia

Koós Kata

A versenynek a Pick Aréna ad otthont, 90 országból érkeznek hétfőn a versenyzők. Archív fotó: Karnok Csaba

Hazánk rendezi meg a legnagyobb presztízsű informatikai diákversenyt, a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát. Az augusztus 28. és szeptember 4. között Szegeden zajló eseményre csaknem ezer fő érkezik a világ 90 országából: 360 versenyző, 180 csapatvezető és vendég. A versenyt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával és szakmai vezetésével a Neumann Technológiai Platform, a Szegedi Tudományegyetem és a TechEd Hungary Zrt. szervezi. A fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök. 

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia a nagy nemzetközi tudományos olimpiák egyike, és a világ egyik legrangosabb informatikai versenye. Az egyéni megmérettetésre országonként 4 fő kvalifikálhatott előválogató versenyeken, kivéve a szervező országot, amely minden évben 8 versenyzőt delegálhat. Hazánk korábban egy alkalommal, 1996-ban Veszprémben adott otthont a versenynek. Az idei diákolimpia helyszíne a szegedi Pick Aréna, ahol a 360 versenyző két versenynapon mérheti össze tudását olyan feladatokban, mint a problémaelemzés, algoritmusok és adatszerkezetek tervezése, valamint a programozás és tesztelés. 

A magyar versenyzők nagy sikerrel szerepeltek az elmúlt évtizedek diákolimpiáin: 13 arany-, 37 ezüst- és 47 bronzérmet szereztek. Az aranyérmesek között 1992-ben Magyarország adta az abszolút győztest is. Továbbá 11 olimpián fordult elő eddig, hogy az összes magyar versenyző érmet szerzett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában