Szegedi hírek

2023.08.31. 13:49

Szoboravatással kezdték a jubileumi tanévet

Trefort Ágoston nevét viseli immár az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Hattyas sori kampusza. A kar alapítójának szobrot is állítottak a parkban, amelyet a jubileumi tanév nyitányaként csütörtökön avattak fel.

Koós Kata

Trefort Ágoston mellszobrát az alkotó, Brzózka Marek szobrászművész és az SZTE kancellárja, Fendler Judit leplezte le. Fotó: Gémes Sándor

A SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) jogelőd intézményeit, amelyek a polgári iskolai tanárképzést szolgálták, 150 éve alapította Trefort Ágoston kultuszminiszter. Ezért személyében a kar megalapítóját tisztelik, ennek kifejezésére szobrot állított a hálás utókor az évfordulón, és a Hattyas sori kampuszt róla nevezték el Trefort Parknak. 

Az avatóünnepséget csütörtökön tartották, ahol Fendler Judit kancellár, a jubileumi tanév fővédnöke köszöntötte a megjelenteket. A JGYPK-t az ország legnagyobb hagyományokkal rendelkező pedagógusképző intézményeként méltatta. 

Az ókori görög paidagógoszok, gyermekvezetők egyik fontos feladata volt, hogy elkísérjék a gyerekeket, diákokat az iskolába. Az első oktatók szó szerint és átvitt értelemben is utat mutattak csakúgy, ahogy a Szegedi Tudományegyetem oktatói, akik segítenek megtalálni diákjaik számára is a helyes irányt 

– fogalmazott. Kiemelte, hogy az egyetemvezetés erősen támogatja a kar törekvéseit. Hamarosan átadják a kar modernizált, a 21. század oktatási és rendezvényszervezési igényeit kielégítő dísztermét, ősszel megújul a wifi-hálózat, az informatikai és művészeti laborok, valamint a tévéstúdió. Az elmúlt évben a kari sportcsarnok karbantartása is elindult, elkészült az Interaktív Pedagógiai Tudástár nagyelőadójának technológiai felújítása, továbbá megalapították a Zirzen Janka ösztöndíjat kimondottan a pedagógushallgatók támogatására. 

Trefort Ágoston művelődéspolitikus, reformer, publicista, vallás- és közoktatásügyi miniszter életútját Zakar Péter, az egyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese foglalta össze az ünnepségen.   

Egy nagy formátumú, magyar érzésű, liberális politikusról van szó, aki a tudományos elveit képes volt a gyakorlatba átültetni. A nők képzésének egyik úttörője volt Magyarországon 

– méltatta. 

Döbör András, a JGYPK dékánja elmondta, az egész tanévet átfogó programsorozattal tisztelegnek majd a kar 150 éves múltja előtt. 

Ennek az intézéménynek a mai napig meghatározó a szervezeti kultúrájára, a működésére, az oktatással, pedagógiával kapcsolatos felfogására ez a nagyon mélyen gyökerező pedagógiai hagyomány 

– mondta. 

Trefort Ágoston mellszobrát a kar Rajz- és Művészettörténeti Tanszékének oktatója, Brzózka Marek szobrászművész alkotta meg. 

Képalá: Trefort Ágoston mellszobrát az alkotó, Brzózka Marek szobrászművész és az SZTE kancellárja, Fendler Judit leplezte le. Fotó: Gémes Sándor 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában