Szegedi hírek

2023.08.18. 17:30

Több mint 15 ezer országtorta készült Szegeden – Galéria

Több mint 15 ezer szelet országtortát készített az elmúlt napokban Gyuris László és csapata. A szegedi mestercukrász Magyarország cukormentes tortájából 12 ezer szeletet visz szombat hajnalban a fővárosba, a Várkert Bazárban tartott premierre, de szegedi cukrászdáiba is készített a makói győztes finomságból és Magyarország tortájából is.

Timár Kriszta

Napokon át dolgoztak a tortákon Gyuris László és kollégái. Fotó: Karnok Csaba

Szombat délelőtt Budapesten, a Várkert Bazárban mutatják be az idei Magyarország Tortáját, valamint Magyarország Cukormentes Tortáját. Utóbbit – mint megírtuk – egy makói cukrász, Lawal-Papp Zsófia álmodta meg. A Kikelet nevű édesség gabonaliszt nélküli mandulás-citromos piskótából, vaníliás fehércsokoládé mousse-ból és áfonyaszószból áll, és minden alkotóelemében van fekete tea és levendula. A friss hatású, könnyű desszertből 12 ezer szelet Szegeden készült az elmúlt napokban. Gyuris László mestercukrász és csapata volt ugyanis az ország öt cukrászának egyike, akit felkértek arra, hogy a nemzeti ünnepre készítsen a díjnyertes édességből. A Magyar Ízek Utcájában minden évben 35-40 ezer szeletet adnak el az országtortákból, ezek legyártása pedig nem kis feladat. Ezek a sütemények általában bonyolult technológiával készülnek, ráadásul mindegyiknek pontosan olyannak kell lennie, mint amilyenre az alkotója megálmodta. Nem mellesleg pedig ekkora mennyiségű torta elkészítéséhez kemence és hűtőkapacitás is bőségesen kell – ez is kevés helyen áll rendelkezésre.

Nagyjából egy tucatnyi kollégám 3 napig csak ezzel foglalkozott

 – mutatta a végeredményt Gyuris László, az A Cappella és a Virág cukrászdák tulajdonosa. A Kikelet tortaszeletek már hűtőkocsiban, 200 ládába pakolva várják a szombat hajnali indulást, hogy délelőtt az első vásárlók megismerhessék, a szakértő zsűri milyen édességet választott idén cukormentes kategóriában a legjobbnak. 

Minden évben nagyon sokan érdeklődnek az országtorták iránt, a hagyományos és a cukormentes édességből a négy cukrászdánkban több ezer szeletet adunk el az ünnepi hétvégén. Éppen ezért a napi feladatok és a fővárosba készített 12 ezer szelet mellett 3200 szelet országtortát is készítünk a szegedieknek

 – mesélte Gyuris László. Péntek délelőtt még mindig ezzel foglalkoztak: sütötték, töltötték, hűtötték és szeletelték a „Spicces füge respektus” fantázianevű tortát. Ez egy mandulalisztes vajas felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé ad pikáns ízt neki, a tetején pedig akácmézes tejcsokoládé tükörzselé található.

Nagyon bonyolult és macerás torta, főleg a száraz karamell miatt. Azt ugyanis tökéletesre kell főzni, hogy még ne keseredjen meg, de már elég erős íze legyen. Viszont egy rendkívül harmonikus és kellemes torta, amit bár a karamell ural, mégsem túl édes

 – beszélt az édességről Gyuris László, amelyet Magyarország cukormentes tortájával együtt szombattól lehet megvásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában