Szegedi hírek

2023.06.23. 17:30

Gazdagok kiváltsága lehet a csokoládé? – Videó

Egy kávé és csokitorta melletti könnyed beszélgetésre készültem, amikor azt kértem Gyuris László mestercukrásztól, avasson be a kakaó, és azzal összefüggésben a csokoládé áremelkedése mögött meghúzódó rejtélyekbe. Ehelyett mindent megtanultam a csokoládékészítésről, amit tudni érdemes. Természetesen kóstoltunk is.

Arany T. János

Majdnem minden termékükben felhasználják. 68 fajta csokoládéval dolgoznak a szegedi A Cappella és a Virág Cukrászdában. A legdrágább a kakaóvaj, kilója nettó 6600 és a kakaó massza 5200 forintért. Fotó: Török János

Szalagcímek a közelmúltból: Luxuscikk lett a magyarok kedvenc édessége: lassan a gazdagok kiváltsága a legegyszerűbb desszert, A csokoládé ára is hatalmasat emelkedett a KSH adatai szerint. Májusra a drágulás üteme ott tartott, hogy másfélszer annyiba került már egy tábla, mint tavaly. A hátterében az alapanyagdrágulás és az emelkedő bérköltségek állnak. Vagy valami más?

Gyuris László mestercukrász szerint lehetnek gondok a kakaó termőterülein, de azok mindig is voltak. Spekulációt sejt a háttérben, szerinte más nem indokolja a kakaó és csokoládé árának emelkedését. Már azzal, hogy írunk róla, ezt a folyamatot gerjesztjük. Fotó: Török János

Továbbképzés és temékbemutó

Gyuris László mestercukrász, az A Cappella és a Virág Cukrászda üzemeltetője a Virág kellemesen hűvös különtermébe vezetett, ahol az összetolt asztalokon tucatnyi csokoládé sorakozott. Míg beszélgettünk, sorban hordták ki a többit. 68 különböző csokoládéval dolgoznak, nincs annyi egyforma tányérjuk, hogy mindent megmutassák. Arra voltunk kíváncsiak, mi okozhatja a kakaó árának emelkedését, de gyorstalpaló továbbképzésben és temékbemutóban is részünk volt.

A cukrászokon és a vásárlókon csattan az ostor

Ugyanolyan manipulatív dolog, mint amiről a vaj és a tojás esetében beszéltünk néhány évvel ezelőtt

 – kezdte a mestercukrász. (2017-ben a vaj árának hirtelen emelkedésével kapcsolatban Gyuris úgy fogalmazott, ha valakinek van elég pénze és tárolóhelyisége, ezzel megszívathatja a piacot, és szépen meg is gazdagodhat belőle, ha felvásárolja és elraktározza a vajat.) Szerinte most is ez történik, amivel az a baj, hogy a cukrászokon és végül a vásárlókon csattan az ostor. 

 A csokoládé tartós fogyasztási cikk, stabilan lehet tárolni. Két évig, optimális körülmények között tovább is eláll. Nem kérdés, hogy manipuláció áll a háttérben

 – jelentette ki.

Fotó: Török János

Tonnaszám folyik a meleg csoki

Miután a rejtélyt megoldottuk, megkóstoltunk néhányat a cukrászdában felhasznált 68 féle csokoládéból, megismerkedtünk a csokoládégyártás folyamatával. 

Olyan hatalmas élmény volt, hogy most is libabőrös lesz a karom, ahogy mesélek róla 

– mutatta Gyuris, akit az a szerencse ért, hogy ellátogathatott a világ legnagyobb csokoládéüzemébe Belgiumba, ahol egyszerre 40 darab, 24 tonnás kamiont tudnak feltölteni a meleg, folyékony csokoládéval. Amiből végül Szegeden is remek sütemények, fagylaltok készülnek.

Fotó: Török János

Régen még drágább volt: arannyal fizettek érte

A kakaófa gyümölcse, a kakaóbab, az élelmiszeriparban fontos szerepet tölt be: a kakaóvaj, a kakaópor és a csokoládé alapanyaga. Bár a kakaó az amerikai kontinensről származik, a világtermelés kétharmada Afrikában, Elefántcsontparton, Ghánában, Nigériában és Kamerunban terem. A spanyolok hozták be a kakaót Európába. A 16. században rendszerint porrá őrölt kakaóporból, ánizsból, szegfűszegből és fahéjból kevert kakaómasszát szállítottak hajókon Európába, ahol csokoládéitalt főztek belőle. Az első csokoládéfőző 1580-ban nyílt meg Spanyolországban. A forró csokoládé a 17. század közepén, a teával egyidőben terjedt el Európában. Ekkor olyan drága csemege volt, hogy arannyal kellett fizetni érte. Kakaófa szép, termő példányai megtalálhatók a szegedi füvészkertben is. Bár abból biztos nem lesz csokoládé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában