Szegedi hírek

2023.09.08. 17:30

Aktív technika óra: gyümölcsfákat ültettek az iskolakertbe

Korábban konyhakertként, péntektől viszont gyümölcsösként működik a deszki iskola gyakorlókertje. Az intézményben aktívan telnek a technikaórák, melyet a diákok láthatóan nagyon élveznek. A fagyi persze motiváló erővel bírt a pénteki munkálatok közben.

Kiss Anna

Deszk – 2023.09.08. Adományba kapott gyümölcsfákat ültettek el a diákok az iskolakertben. Az adományozó a Bodré Tibor Díszfaiskola volt. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Mozgalmasan telt a péntek délelőtt a deszki Zoltánfy István Általános Iskola negyedikesei és nyolcadikosai számára, ugyanis gyümölcsfákat ültettek az iskolakertbe, mely a Gerliczy Étterem és Kávézó mögött található. Vid György igazgató lapunknak elmondta, intézményükben aktívan telnek a technika órák, hiszen annak részeként alakították ki a kertjüket, melybe korábban zöldségeket termesztettek, valamint gyógynövényeket, most viszont gyümölcsössé alakították át, viszont a gyógynövényeket megtartották. Az ott termesztett levendulából, valamint az adományba kapott levendulából pedig hamarosan illatpárnákat készítenek a diákokkal. 

Jelezte, nemcsak az ültetésbe vonták be a gyermekeket, hanem a fák gondozása, öntözése is közös feladat lesz, ahogyan az eddig is volt, hiszen már van termő alma-, meggy-, cseresznye- és mandulafájuk is. Hozzátette, a most elültetett fák között is van olyan, amely már terem. Kérdésünkre elárulta, ültettek például alma-, barack-, szilva-, meggy- és cseresznyefát is.

A cserjéket Bordé Tibor őstermelő és családja ajánlotta fel, korábban már a deszki szerb közösséget is támogatták hasonló módon. A Délmagyarországnak pénteken arról beszélt, hogy Deszken nőtt fel, ide járt iskolába, ahol nekik még volt gyakorlókertjük, a mostani felajánlás által pedig szerette volna, hogy a mostani diákoknak is legyen egy ilyen kertje. Megjegyezte, fontos, hogy a mai fiatalok is tudják, hogyan teremnek a gyümölcsök és tegyenek is érte, ne csak a telefont nyomják. Kiemelte, jó szívvel adományozták a 63 fát a díszfaiskolájukból, ahol 49-féle fát nevelnek.

Ahogyan az étterem, úgy annak kertje is önkormányzati tulajdon, viszont ahogyan azt ültetés közben Király László polgármestertől megtudtuk, évekkel ezelőtt az iskolának adták a területet, hogy ott saját gyakorlókertet hozzon létre az intézmény, ugyanis az igazgató jelezte, hogy lenne rá igényük. A településvezető beszámolt arról is, hogy bár a legtöbb diák kertes házban lakik a szüleivel, nem tudják miként terem a borsó vagy a cserjéből hogyan lesz gyümölcs. Hozzátette, az iskolában megtanulhatják, ehhez pedig motivációként fagyival lepte meg a tanulókat pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában