Szegedi hírek

2023.09.08. 19:45

Besenyei Péter is megtáncoltatta gépmadarát a légiparádé nyitónapján – Galéria

Füstölő helikopterrel, bukfencező ejtőernyősökkel és Besenyei Péter lenyűgöző manővereivel indult pénteken a Szeged International Airshow a reptéren. Meghökkentő irányváltásoknak, fejjel lefelé suhanásnak, csúsztatásnak és gyönyörű égi táncoknak lehetett szemtanúja a közönség.

Koós Kata

Lélegzetelállító ejtőernyős bemutatóval kezdődött a 8. Szeged International Airshow. Fotó: Török János

 

A hangsebesség alatt szikrázó hangulatban

 – ez volt a szlogenje a Szeged International Airshow, a nyolcadik szegedi repülőnapok pénteki nyitónapjának. A program délután ötkor lélegzetelállító ejtőernyős bemutatóval kezdődött. Kupola formaugrásokat mutattak be, azaz az ejtőernyősök a gépből kiugrás után szinte azonnal nyitották az ernyőiket, majd azokat összekötve látványos alakzatokat hoztak létre. Pörögtek, forogtak, összekapaszkodtak, szétváltak, nemzetiszín zászlót húztak, sőt bukfenceztek is az égben. Köztük volt a 11 ezer ugrással rendelkező Varga Tamás világ- és Európa-bajnok is. 

Az ejtőernyősöket Urbán Gergő légi tánca követte KA-26-os helikopterével, amely egyik pillanatban függőlegesbe vágta magát, majd zuhanni kezdett, közben ontotta magából a füstöt a közönség nagy örömére. A bemutatót óriási tapssal jutalmazták a nézők. 

Még javában csengett a helikopter propellerének berregése a fülekben, amikor a közönség háta mögül beszáguldott az égi színpadra Besenyei Péter műrepülő világbajnok Corvus Racer 540-es gépével. Noha 2016-ban a versenyzéstől visszavonult, a légtértől azonban nem vett végleges búcsút, rendszeres résztvevője hazai és külföldi légi parádéknak. Pénteken Szegeden bizonyította, hogy képességei szemernyit sem koptak visszavonulása óta. Lenyűgöző irányváltásoknak, fejjel lefelé suhanásnak, csúsztatásnak, falevélként aláhullásnak is szemtanúja lehetett a közönség, valamint olyan különleges manővereknek, mint például a részeg pilóta elnevezésű. A repülés után a műrepülő világbajnok aláírásokat is osztott. 

A szegedi repülőnapok hagyományaihoz híven a kötelékrepülések sem maradtak ki a nyitóprogramból, YAK-52-es gépeikkel a Fly By Aero pilótái ejtették ámulatba a népes közönséget. Bájos színfoltja volt bemutatójuknak, amikor a két YAK-52-es közrefogta a következő fellépőt, a kicsit lomhább, ám annál egyedibb Aeroexpress Cessna 206-os hidroplánt. 

Az este a tavalyi légi parádéhoz hasonlóan látványos pirotechnikai bemutatókkal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában