Csongrád-Csanád vármegye

2023.09.28. 18:30

Jelentős előrelépések vannak a daganatos betegek kezelésében

Akár műtét nélkül is megszüntethető a daganat. Ilyen és ehhez hasonló jó híreket osztott meg csütörtökön egy online előadáson Furka Andrea onkológus. Az adjuváns és a neoadjuváns kezelésekről számolt be, így derült ki például az, hogy az új terápiákkal szervek menthetők meg.

Kiss Anna

A mesterséges intelligenciát hívják a szakemberek a személyre szabott kezelés kiválasztásához. Fotó: shutterstock.com

Az onkológiai betegek első kezeléséhez racionális döntés szükséges ahhoz, hogy mindenki személyre szabott terpáiában részesüljön, ezért fontos, hogy senki se siettesse a szakembereket. Lehet, hogy a beteg számára látszólag nem történik semmi, de komoly előkészítő munkálatok zajlanak a háttérben azért, hogy a lehető legjobb első kezelést biztosítsák számára, hiszen az orvosok hosszútávban gondolkoznak, látják azt is, hogy mi lesz a következő lépés. Minderről Furka Andrea onkológus, sugárterápia- és sebész szakorvos beszélt a Gyógyulj Velünk Egyesület által szervezett online előadáson.

A szakember főként az adjuváns és a neoadjuváns kezelésekről osztott meg tudnivalókat, hiszen ezekkel nemcsak a gyógyulást, hanem a megfelelő életminőséget is el tudják érni. Furka Andrea közölte, ma már ott tart az onkológia, hogy a betegek 50-60 százalékát meg tudják gyógyítani, vagy elérik azt, hogy a betegséget gyógyszerekkel kontroll alatt lehet tartani. Hozzátette, ma már az a kihívás, amikor egy beteg több daganattal jelentkezik és arra kell jó megoldást találnia az onkológusnak. Ez is lehetséges, a szakember ugyanis meggyógyított egy olyan 92 éves személyt, akinek 6 daganata volt. Megjegyezte, a kor sem szabhat gátat a gyógyulásnak.

Előadásában kiemelte, az életminőség javításán és a gyógyuláson túl az említett kezeléseknek célja a szerv- és funkciómegtartás is, így a végbélrákkal küzdőknek már nem feltétlenül kell arra számítaniuk, hogy sztóma szükséges náluk, de például emlőráknál sem kell már a teljes mellet eltávolítani, elegendő csak a beteg részt megműteni. Mindemellett a mellékhatások is minimalizálhatók a kezelésekkel.

Közölte, az adjuváns azt jeleni, hogy plusszal egészítik ki a műtétet, tehát a beavatkozás után kemoterápiát vagy sugárterápiát alkalmaznak, hogy ne újuljon ki a rák, lokális kontrollt is kiválthatnak, vagyis azért tesznek, hogy az adott helyen ne jelentkezzen ismételten a betegség. A műtét után 3 hónapon belül megkezdik a kezelést, de vannak olyan daganatok, például a fej-nyaki régióban, melyek esetén a terápia már a beavatkozás után 6 héttel elkezdődik azért, hogy a kiújulást megakadályozzák. Egyébként a fej-nyaki régió kapcsán előrelépés az is, hogy már nem kell csonkító gégeeltávolítás a gégerák esetében, a sugárterápia és a kemoterápia kombinációjával gyógyítható a beteg.

Része az adjuváns kezelésnek a fájdalomcsillapítás, valamint az onkopszichológiai kezelés is, hiszen számos olyan faktor van, ami hozzájárul a daganat kialakulásához, ilyen emlődaganat esetén az, ha nem úgy éli meg valaki a nőiességét, ahogy szeretné. Tehát kezelik a lelki sérüléseket is a műtét előtt, valamint vannak olyan betegek, akiknek művészeti terápiát javasolnak.

Furka Andreától megtudtuk, a neoadjuváns kezelést műtét előtt adják, hiszen elpusztítja azokat a daganatsejteket, melyek még mikroszkóppal sem mutathatók ki. Továbbá a kezeléssel elérhető az is, hogy a daganat kisebb legyen, így kevésbé megterhelő műtétet kell elvégezni, sőt, akár el is tűnhet a daganat a kezelés hatására. Előfordult már ilyen méhnyakrák esetén. Sőt, a neoadjuváns kezeléssel elérhető, hogy végbélrák esetén megmenthető legyen a záróizomzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában