Helyi közélet

2023.09.05. 15:40

Pannika néni ólomüveg ablaka

A 2010-ben épült és felszentelt baksi Jézus Szíve katolikus templom a közelmúltban újabb színes ólomüveg ablakkal gazdagodott, ami már a negyedik a sorban. Ez és az egyik javítása Bálint Lajosné Pannika néni adományából valósulhatott meg, az új díszes ablak Szent Annát, Szűz Mária édesanyját ábrázolja és Antal Imre plébános szentelte meg.

Imre Péter Géza

A közelmúltban avatták fel és szentelték meg a baksi Jézus Szíve templom főhajójában a negyedik színezett-festett ólomüveg ablakot, a 79 éves Bálint Lajosné Bercsényi Anna, vagy ahogy mindenki ismeri, Pannika néni adományát. Az új ablak Szent Annát, Szűz Mária édesanyját örökíti meg a gyülekezetnek. Eddig az oltár mögötti három ablaküveg volt díszes, azok is felajánlásnak köszönhetően.

Baleset 35 éve

Április 21-én töltöttem a 79. évemet, vagyis már a nyolcvanadikat taposom. Harmincöt esztendeje súlyos autóbalesetet szenvedtem, „totálkáros” lettem, de megmaradtam, és bár azóta fájdalommal, szenvedve telnek a napok, mégis remélem, hogy a Jóisten még enged pár évet élni ebben a világban. Nem vagyok elkeseredve...

 – kezdte beszélgetésünket Pannika néni. Elmesélte, még szerencséjük is volt, az árokban kötöttek ki, fának, betonnak is ütközhettek volna.

Képalák: Antal Imre plébános megáldja, megszenteli az új színezett-festett ólomüveg ablakot.
Képalák: Antal Imre plébános megáldja, megszenteli az új színezett-festett ólomüveg ablakot.

Felajánlás

– Nehezemre esik a séta, de szerencsére hét-nyolc éve kaptam egy mozgáskorlátozottaknak való elektromos mopedet, azzal könnyebb. Így sem járok sok helyre, csak a kisteleki SZTK-ba a betegszállítókkal, minden szerdán és szombaton a templomba és a boltba. Az üzletben a lányok nagyon aranyosak, segítenek, elég felkapaszkodnom a bejáratig, odaadom a listát és kihozzák az árut a pénztárig 

– mesélt mindennapjairól Bercsényi Anna, akit elhunyt férje 2005-ben hagyott egyedül. Megemlítette még: a közelmúltban agydaganatot diagnosztizáltak nála.

– Szenvedek, de nem csüggedek. Ha bemegyek a templomba, úgy érzem, mintha újjászülettem volna, boldog vagyok. Ezt csakis a Jóisten teheti. Mindig velem van, mindig számíthatok rá. Csakis az ő segítségével tudom elvégezni a napi kis teendőimet, például a takarítást, a főzést. Ha az egyik nap nem érek a végére valaminek, megígérem neki, hogy másnap folytatom. Ha bírom… Nagyon szeretem a Jóistent – mondta. Ezért is határozta el, „visszaad” valamit neki, az egyháznak, a baksi közösségnek.

Bálint Lajosné Bercsényi Anna Fotó: Imre Péter

 Sok héjában főtt krumplit ettem meg, két-három napra főzök. Nem vagyok prédás, pazarló, minden fillért, forintot megnézek, hogy hová teszem. Így gyűjtögettem a pénzt. Mindenki azt kérdezi, ahogy maga is, mennyibe került az ólomüveg ablak és a javítás. Azt szoktam mondani, még nem kaptam számlát, ami igaz is. De az összeget soha nem árulom el, az csakis kettőnkre tartozik

 – zárta le a témát. A templom bejárati ajtajának egyik üvegablakát is Pannika néni felajánlásából tudták most megjavítani. Az alkotót, Lantos Györgyi országosan ismert szobrászt és üvegművészt ő kérte fel a feladatok elvégzésére. Antal Imre atya az avató szentmisén jelképes ajándékkal köszönte meg mindkettőjük fáradozását és munkáját.

Boldogság

Szerintem mindenkinek tetszik az ablak, más véleményt nem hallottam. Ennyivel tudtam segíteni a templomnak és Baksnak. De nem büszke vagyok, hanem boldog

 – jelentette ki Pannika néni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában