Csongrád-Csanád vármegye

2023.09.12. 11:00

Ritkán látható épületek nyílnak meg

Szombaton és vasárnap délután is várják élménysétára az érdeklődőket a 140 éves Szegedi Nemzeti Színházba. Fotó: Sándor Judit/MW

Várostörténeti sétákkal, kiállításokkal, a hétköznapokban belülről nem látogatható műemléképületek bemutatásával várják a hétvégén vármegyeszerte az érdeklődőket a Kulturális Örökség Napjain.

Az egyedülálló kezdeményezés 1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napjaként indult útjára azzal a céllal, hogy a nyilvánosság számára ingyenesen megtekinthetővé tegyék az emlékhelyeket és műemlékeket. Az azóta eltelt csaknem négy évtizedben Európa nagyjából ötven országában, a Baltikumtól a Balkánig megrendezik a programsorozatot. 

Csongrád-Csanád vármegyében idén 22 helyszínen várják szeptember 16-a és 17-e között az érdeklődőket. Csongrádon városnéző sétán, valamint egy tárlaton ismerkedhetnek meg a város szecessziós építészetével az érdeklődők. Kiszomboron a legendás Rónay-kastély tornya és a rotunda, valamint a helytörténeti gyűjtemény lesz látogatható. Hódmezővásárhelyen rendhagyó várostúrára hívnak, míg Mindszenten a Bárka „I” alkotó- és vendégházat nyitják meg a nagyközönség előtt. 

A legtöbb programot a megyeszékhely kínálja. A hétvégén megnyitják a nagyközönség előtt a Városházát, be lehet majd járni az idén 140 éves Szegedi Nemzeti Színház épületét, továbbá a József Attila sugárúton található Landesberg-palotát, de a Somogyi-könyvtár féltett kincse, az Emlékkönyvtár is látogatható lesz. A rendezvények jó része előzetes regisztrációhoz kötött, ezért indulás előtt érdemes felkeresni a Kulturális Örökség Napjai weboldalát. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában