Csanádpalota

2023.09.04. 15:40

Sorsára vár a palotai emlékjel

Szerdára készül el teljes egészében a Csanádpalota megalapításának 600 évfordulóját megörökítő emlékjel – tájékoztatta lapunkat Szügyi László fafaragó. Hogy hová kerül, azt még mindig nem lehet tudni.

Szabó Imre

Az emlékmű leghangsúlyosabb eleme a központi kőszikla, amelyet augusztusban darus kocsival szállítottak Csanádpalotára. Archív fotó: Szabó Imre

Mint megírtuk, a Csanádpalota alapításának 600. évfordulóját köszöntő emlékmű a Páneurópai Kulturális Egyesület augusztusi művésztelepén, a Román–Magyar Barátság Házában, hazai és határon túli magyar művészek közreműködésével készült el csaknem teljes egészében. Ez hat kopjafával és három táblaképpel Csanádpalota hatszáz évét szimbolizálja, a közepén egy talapzaton álló sziklával. A tábor végeztével utómunkálatok azonban még maradtak az alkotáson, ezeket fejezi be most Szügyi László, az emlékjel ötletgazdája. A feladattal ígérete szerint a hét közepére végez.

Azt továbbra sem tudni, hol állítják majd fel. Emlékezetes, az alkotók eredetileg a kisváros központi parkjába álmodták meg, az önkormányzat azonban ettől elzárkózott, mondván: a terület maradjon meg pihenőparknak. Felmerült az alkotók részéről ez ügyben egy aláírásgyűjtés indításának ötlete is, erről azonban végül – a békesség kedvéért – letettek. 

Archív Fotó: Szabó Imre 

A képviselő-testület most egy művészeti szakírótól származó véleményt kért az alkotásról. Hamarosan ez is meglesz

 – mondta Szügyi. Az alkotó nem titkolta, csalódott a bizonytalanság miatt, ami az elhelyezést illeti.

Az emlékmű így egyelőre a sorsára vár. A sziklát Szügyi László háza elé szállították, a további, fából készült elemeket szétszedve valószínűleg a fafaragó egyik raktárként szolgáló műhelyében tárolják majd mindaddig, amíg véglegesen nem dől el, hol lehet felállítani. A művésztelepen egyébként készült egy harangláb is az ősök tiszteletére, amelyet a Kelemen László Emlékparkba terveztek. Ennek elhelyezése elviekben megoldott, a gyakorlatban azonban ezt még nem sikerült megvalósítani. Ez egyelőre elkészültének helyén, a Román–Magyar Barátság Háza udvarán áll. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában