Helyi kultúra

2023.07.17. 10:00

600 éves emlékmű készül a palotai táborban – Fotók

Nemzetközi képzőművészeti alkotótábornak ad otthont ezekben a napokban a csanádpalotai Román-Magyar Barátság Háza. A meghívott hazai és határon túli vendégek egymás után érkeznek – a résztvevők egyik feladata a kisváros alapításának 600. évfordulóját köszöntő emlékjel megalkotása lesz.

Szabó Imre

A munka már meg is kezdődött az alkotótáborban. Fotó: Szabó Imre 

 Eleinte aggódtam, hogy huszonévesként hogyan fognak fogadni a meghívott neves alkotók, de rögtön kellemesen csalódtam 

– mondta a most zajló csanádpalotai képzőművészeti alkotótábor egyik résztvevője, a Szegedi Tudományegyetemen grafikát tanuló keramikus, Karácsonyi Maja. Mint elmondta, már gyerekkora óta szeretett gyurmázni, agyagozni – most kézműves technikákkal készít tálakat, edényeket, később pedig, ha lesz korongja, vázát is. 

Nekem ez művészi kibontakozás. Itt inspiráló a hangulat, jó alkotni

 – tette hozzá.

A táborba ellátogató érdeklődők olyan régi mesterségeket ismerhetnek meg, mint a kötélgyártás, a fafaragás, a kerámiakészítés és a csuhéfonás. Nagy Enikő, az eseményt szervező, a pandémia előtt alapított Páneurópai Kulturális Egyesület egyik alapítója a Délmagyarországnak elmondta, hazai és határon túli képzőművészeket – többek között Miholcsa Józsefet, Balatoni Tibort és Módi Pétert – hívtak meg. Kisebb kiállítások is színesítik a programot: a helyben elkészített munkák mellett több résztvevő magával hozta korábbi alkotásait. Emellett a betérők néhány egyszerűbb tárgyat maguk is elkészíthetnek. Ez utóbbi munkába hamarosan állami gondozott fiatalok egy csoportja is bekapcsolódik. 

A résztvevők egyik feladata a kisváros alapításának 600. évfordulóját köszöntő emlékjel megalkotása lesz. Ezzel kapcsolatban az egyesület művészeti vezetőjétől, Szügyi Lászlótól megtudtuk: ez hat kopjafával és három táblaképpel Csanádpalota hatszáz évét szimbolizálja majd, a közepén egy talapzaton álló sziklával. Az egyelőre még nem dőlt el, hogy az alkotást Csanádpalota melyik közterületén állítják majd fel. A helyi római katolikus templom 250. évfordulója előtt tisztelegve ugyancsak elkészítenek egy haranglábat, amelyet az egykori temető helyén létrehozott Kelemen László Emlékparkban szeretnének felállítani.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában