Helyi közélet

2023.09.19. 21:30

Újból virágzik a magnólia

Kiss Anna

Ősszel is bontogatja szirmait a Szent István téri liliomfa. Fotó: Gémes Sándor

Vannak olyan fajtái a liliomfának, amelyek virágzásukkal nemcsak tavasszal, hanem ősszel is mosolyt csalnak az arcunkra. Ilyen a Magnolia soulangeana, vagyis a nagyvirágú magnólia, valamint a Magnolia liliiflora, magyarul a kínai liliomfa. A Szent István téren is ilyen liliomfafajták találhatóak, így aki mostanság arra jár, szemtanúja lehet a másodvirágzásnak.

Bár ilyenkor ősszel jóval szerényebben bontogatják szirmaikat a magnóliák, tehát több tucat szelfi elkészítésére ilyenkor alkalmatlanok, de látványuk szerintem most is léleksimogató. A szakemberek szerint egyébként csak azokban az években számíthatunk őszi virágzásra a magnólia esetében, ha a tavasz enyhe volt és a szokásosnál korábban virágzott. Nos, ha emlékeink nem csalnak, nem igazán nevezhettük enyhének a tavaszt, nagyon nehezen akart jó idő lenni, ennek ellenére a Szent István téri fák úgy döntöttek, megszépítik számunkra az elmúlás évszakát.

A liliomfák Magyarországra a 18. század végén érkeztek be, valószínűleg Eszterházy Miklós herceg hozatta őket kismartoni parkjába, amit 1754-ben kezdtek el építeni. Az első feljegyzések 1830-ban említik őket, de az 1800-as években a Kámoni Arborétumban is sok magnóliát ültetett Saághy István dendrológus, a Kámoni arborétum alapítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában