Lázár János: A szabadságot és függetlenséget nem elég egyszer kiharcolni, nap mint nap meg kell védeni

2023.10.07. 09:22

Az aradi vértanúk eggyé váltak a haza és a szabadság szeretetében

Kovács Erika

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Az aradi vértanúk különbözőnek születtek, de eggyé váltak és egyek lettek a haza és a szabadság szeretetében

 - jelentette ki Magyarország építési és közlekedési minisztere az aradi Szabadság-szobornál az aradi vértanúk emléknapján tartott péntek esti megemlékezésen.

Lázár János kiemelte: a vértanúk más nemzetiségűek voltak életükben, de magyarokká váltak halhatatlanságukban, és ezen a módon született meg a „sokgyökerű”, de egységes kultúrájú magyar nemzet és a nemzetek közös Európája, amely most „sokunk szerint támadás alatt áll.” Támadás alatt áll a keresztény szabadság eszményén alapuló hagyomány, a modernitás értékein felépülő Európa, és vele támadás alatt áll, az európai életmód, mint a magyar, mint a román életmód is - hangsúlyozta a politikus.

Az aradi vértanúkra gondolva ma arra kell emlékezni, hogy koncepciós eljárással ítélték el őket, a döntés már megvolt, az eszközöket pedig ahhoz igazították 

–  ismertette a miniszter. Hozzátette: a mai birodalmak, „birodalommá válni akaró erőközpontok” is gyakran élnek ezekkel a módszerekkel, például akkor, amikor „egy-egy nép jogos jussát világnézeti okból tagadják meg.”
Lázár János úgy véli, Közép-Európában a jövőt legtöbbször a mártírok formálják nagyobb erővel. 

A magyarok számára 1848/49 azért él olyan elevenen ma is, mert emlékeztet a saját értékeinkre, a saját céljainkra, az ellenfeleink kitartó ellenállására, de legfőképp arra, hogy a szabadságot és függetlenséget nem elég egyszer kiharcolni, azt nap mint nap meg kell védeni

 – hívta fel a figyelmet.

Most azért a szabadságunkért kell megküzdenünk, hogy ne mások, hanem mi dönthessük el mit is gondolunk valójában a világról, hogyan és milyen hazában akarunk élni, mivel és kivel akarjuk megosztani településeinket, miként akarjuk felnevelni gyerekeinket

 – részletezte a politikus.

Mint mondta, az aradiak katonaként éltek, de nemzeti, sőt nemzetek feletti jelképként haltak meg. Nem a harci és a győzelem megszokott jelképeként, hanem a szabadságba vetett hit és az eszményekhez való makacs ragaszkodás jelképeként

 – fűzte hozzá.

Lázár János elmondta azt is, hogy Romániát igazságtalanság érte, amikor a „történelmi jelentőségű, fontos” schengeni csatlakozását önhibáján kívül Ausztria megvétózta, ezért a magyar kormány nevében támogatását fejezte ki Románia felé.
 

Fotó: Rosta Tibor /MTI


Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a szabadság mindenkié, szabadságban és az emberi méltóságban mindannyian osztozunk, de nem könnyű annak kivívása és megtartása. Hangsúlyozta: az 1848-ban kirobbant forradalmak mindegyike fontos fejezete volt a kelet-európai országok hosszú, több évszázados szabadságtörténetének, hozzátéve, „ami ma nyugalomnak tűnik, nem lehet mindig teljes”. A politikus kiemelte: hitre, erőre és összefogásra van szüksége a romániai magyar közösségnek, és példaképként kell tekinteni az 1848-as forradalmárokra, illetve az aradi vértanúkra. Az aradi megemlékezések sora délután a vesztőhelyen tisztelgéssel és koszorúzással kezdődött. A belvárosi minorita templomban tartott gyászmisét Horváth Zoltán István kanonok celebrálta – adta hírül az MTI.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában