delmagyar.hu podcast

2023.10.04. 16:40

Délmagyar Podcast: Mentőhelikopter érkezik a Dóm térre

Egy hét múlva mentéstechnikai bemutató lesz a Dóm téren, ahova mentőhelikopter érkezik majd. Eheti Gyógyír podcastünkben többek közt erről beszélt Hangai József, aki az elmúlt hét mentési adatai mellett a látással kapcsolatos problémákról, esetekről is beszélt.

Kiss Anna

Hangai József: rolleres balesetet mutatunk be a Dóm téren.

Szegeden tartja a vándorgyűlését a jövő héten a Magyar Traumatológus Társaság, ehhez kapcsolódóan október 11-én mentéstechnikai bemutatót tartunk a Dóm téren a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel közösen 13 és 14 óra között. A korábbi podcastben szó volt a rolleres balesetekről, épp egy ilyen szituációt fogunk bemutatni szerdán, amikor remélhetőleg, ha nem riasztják el, a mentőhelikopterünk is leszáll majd a téren 

– közölte szerdai Gyógyír podcastünkben Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa.

Elárulta, a bemutatóra mindenkit várnak, viszont azt kérik, hogy a tér árkádjaihoz behúzódva figyeljék az eseményeket a jelenlévők, erre a helikopter érkezéséből adódó nagy légörvény miatt van szükség.

 

Azt mutatjuk majd meg a nézőknek, hogy miként zajlik a prehospitális, vagyis a kórházon kívüli sürgősségi ellátás egy olyan rolleres baleset esetében, amikor nemcsak a rollerrel közlekedő, hanem az autóban utazók is sérülést szenvednek. Ilyen módon szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy bár a roller nagyon jó városi közlekedési eszköz, de megvannak a veszélyei, amelyeket fontos szem előtt tartani, a közlekedési szabályokat pedig betartani

 – magyarázta.

A podcastben a megszokottak szerint az elmúlt egy hét adatait is ismertette a mentőtiszt, így tudtuk meg azt, hogy vármegyei szinten 1190 esetben nyújtottak segítséget, ebből Szegeden 551-szer riasztották őket. Jelezte, ebben már benne vannak az október elsején elindult alapellátási ügyeleti rendszer ellátási számai is. Az új rendszer kapcsán elmondta, zökkenőmentesen indult el, az elmúlt napokban például influenzaszerű tünetekkel, kiszáradással, lázzal és allergiás reakcióval keresték fel személyesen, valamint telefonon, a 1830-as számon az ügyelet. De volt olyan is, aki mellkasi fájdalommal jelent meg személyesen és kiderült róla, hogy infarktusa van, így azonnal indult érte a rohamkocsi.

Mindemellett az eheti témánk a látás hónapja volt, így arról kérdeztük Hangai Józsefet, milyen látással kapcsolatos esetekhez szokták riasztani a vármegye mentőit. Érdekes információkat osztott meg, hallgassák meg a delmagyar.hu-n.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában