Szegedi hírek

2023.10.18. 20:07

Dugonics András ma is irányt mutat – Galéria

Koós Kata

Benkó Botond ünnepi beszédében Dugonicsot követendő példaképként méltatta diáktársainak. Fotó: Karnok Csaba

Közös koszorúzási ünnepséget rendezett szerdán Dugonics András szobránál a szegedi Piarista Gimnázium, a Dugonics Társaság, továbbá annak ifjúsági tagozata a piarista szerzetes születésének 283. évfordulója apropóján. Csendes Tibor, a társaság alelnöke polihisztorként méltatta beszédében Dugonics Andrást, külön kiemelve matematikai és irodalmi érdemeit. Megújította a magyar matematikai szaknyelvet, és tollából született az első magyar nyelvű regény is, az Etelka.

Szeged egy intellektuális város, az egyetem szerepe egyre erősebb. Ezeknek a tendenciáknak az egyik előfutára volt Dugonics András

 – fogalmazott Csendes Tibor. 

A Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhelyének diákjai és oktatói népdalokkal tisztelegtek az intézmény névadójának emléke előtt. Benkó Botond, az iskola 11. osztályos diákja ünnepi beszédében Dugonicsot követendő példaképként méltatta diáktársainak. Úgy fogalmazott, szobra 147 éve áll a nevével fémjelzett szegedi téren, és ma is éppúgy irányt mutat, mint felállításának idején. 

 Azzal, hogy az életét a tanításnak szentelte, hogy beállt a piarista rendbe, hogy hitre és tudásra nevelje az ifjúságot, és hogy mindezt végig magyarul gondolkodva tette, hazánk kultúráját ápolta, a nemzet jövőjével kapcsolatban reményt csepegtetett, letette a magyar újkor alapjait, az ország lakóit egységesebbé tette

 – fogalmazott a piarista diák, majd jelenkori kitekintéssel fontos üzenetet hangsúlyozott az ünneplőknek. 

 Egy jól működő ország alapja nem az egyetértés, hanem az egység 

– közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában