Szegedi hírek

2023.10.17. 07:00

Könyvritkaságok között nyomozhatnak a fiatalok – Galéria

Koós Kata

A zárt részlegbe rendszerint csak a kutatók és az egyetem díszvendégei nyernek bebocsátást.

Fotó: Karnok Csaba

Több száz éves könyvritkaságok között fejthetnek rejtvényeket az SZTE Klebelsberg Könyvtár szabadulószoba-játékának résztvevői. A zárt részlegbe rendszerint csak a kutatók és az egyetem díszvendégei nyernek bebocsátást, a héten azonban a játékosok kezükbe is vehetik a Régi Könyvek Tárának értékes köteteit.

Farkas Katalin muzeális dokumentumokkal foglalkozó, régikönyves könyvtáros lapunknak elmondta, a 15. századtól a 19. század közepéig Európában nyomtatott könyvek találhatók meg a különleges gyűjteményben.  

 Körülbelül 15 ezer dokumentum van a különgyűjtemény polcain. Leginkább Bibliák, Biblia-kommentárok, antik szerzők művei, egyházi irodalmi, valamint nemzeti irodalmi és történelmi művek, korai, latin nyelvű nyomtatványok 

– sorolta. 

A könyvtár legrégebbi könyve egy 1476-ban Velencében megjelent Biblia, de az első magyar nyelvű, nyomtatott szakácskönyv legkorábbi teljes példánya is megtalálható a részleg polcain. 

A gyűjtemény kincseit meghatározott hőfokon és páratartalomban tárolják, a játékosoknak a kihívás kezdetén fehér kesztyűt kell húzniuk, hogy a nyomozás során óvják az értékes dokumentumokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában