Helyi közélet

2023.10.20. 13:55

Volt és lett is hal az algyői horgásztavakban – Galéria

Újabb információk érkeztek lapunkhoz az algyői horgásztavak kapcsán, ahol kedd reggel haltelepítés is történt. Rendeződni látszik a helyzet a horgászegyesület és az önkormányzat között.

Kiss Anna

500 kilogramm pontyot telepítettek a tavakba. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Visszavette a vasútállomás mögötti horgásztavak üzemeltetését az önkormányzat az Algyői Természetvédő Horgászegyesülettől, mert úgy vélték, hogy nem megfelelően üzemeltette az egyesület a három tavat, emiatt azok vízszintje kritikus szintre csökkent. Erről lapunk is beszámolt múlt héten, azonban most Karasz Béla, az egyesület elnöke reagált minderre. Az elnök közölte, nem igaz, hogy kritikus állapotba kerültek a tavak.

Elmondta, ahogyan más horgásztavak esetében, úgy algyőieknél is komoly gondot okozott a tavalyi rendkívül aszályos év, amikor egy méterrel csökkent a vízszint mindegyik tóban. Segítséget kértek az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól (Ativizig) a vízpótlásban, azonban 10 nap alatt sem érkezett meg a víz gravitációs módszerrel, ugyanis a csatorna földje magába szívta. Hozzátette, a 2023-as évnek úgy indultak neki, hogy minimum 50 centis volt a vízszint visszaesése, a vízpótlás pedig csak szakaszos volt, mert hol felnyitotta, hol lezárta a tolózárat az Ativizig. Megjegyezte, a hármas tóba úgy tudtak vizet juttatni, hogy a kettes tóból szivattyúztak át oda. Ekkor figyelt fel az önkormányzat a problémára.

Beszélt arról is, hogy nem igaz az a hír, miszerint haltelepítéskor mindig lehorgászás volt, hiszen az érvényben lévő szabályok szerint egy horgász összesen négy halat vihet haza egy hét alatt, ezt pedig folyamatosan ellenőrizték. Kitért a terület engedélyek árának emelkedésére is, ami a halárak emelkedése miatt következett be. Míg 2019-ben 750 forint volt a hal kilónkénti ára, addig 2023-ban már 2000 forintba kerül.

Beszámolójából megtudtuk azt is, hogy minden évben több ezer kiló halat telepítettek a tavakba. Tavaly például 4020 kilogramm ponty és 127 kiló amur került a vízbe, idén pedig 1000 kilogramm pontyot és 500 kiló fehér halat vásároltak. De elmondása szerint a környezetet is rendben tartották, és szemétszüretet is volt mindaddig, amíg a helyi hulladékudvarban nem volt körülményes a szemét leadása, egészen addig szemetesek is voltak kihelyezve a tónál. De minden horgásznál lennie kell zsáknak, amibe összegyűjti a saját hulladékát.

Egyébként az egyesület és az önkormányzat között rendeződni látszik a helyzet, hiszen kedd reggel közösen telepítettek 500 kilogramm pontyot a tavakba, valamint a jövő évi engedélyek az egyesületnél lesznek megvásárolhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában