Csongrád-Csanád vármegye

2023.11.08. 07:00

A fiatalok körében van a legtöbb beteg

Ismét heti adatokat közöl a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hiszen sok a beteg hazánkban. A beszámoló szerint leginkább a gyermekek és a fiatalok betegszenek meg, sokaknál a koronavírus okozott problémát.

Kiss Anna

A legtöbb megbetegedést a koronavírus okozta. Illusztráció: Csapó Balázs

Egyre többen betegednek meg hazánkban, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ a korábbiakban megszokott módon hetente közli a legfrissebb adatokat a betegszámokra vonatkozóan. Így tudtuk meg azt, hogy 2023 43. hetében, vagyis október 23. és 29. között az országban 13 ezer 600-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, és 169 ezer 300-an keresték fel háziorvosukat akut légúti fertőzés tüneteivel. A területenként 100 ezer lakosra becsült adatok szerint Csongrád-Csanádban 141-en kértek orvosi segítséget influenzaszerű megbetegedés miatt, míg az akut légúti fertőzés 2459 személynél okozott panaszokat. Nem vagyunk dobogós vármegye a betegszámokat illetően, de ott vagyunk a tíz legfertőzöttebb vármegye között.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ beszámolója szerint az influenzaszerű megbetegedést a 15-34 év közötti fiatal felnőttek körében kapták el a legtöbben, ők alkották ugyanis a betegek 34,8 százalékát. Őket követték a 35 és 59 év közöttiek, majd a 0-14 éves gyermekek, végül pedig a 60 év felettiek. Az akut légúti fertőzés viszont a 0-14 éves gyermekeket érintette jobban, a 48 százaléka ebbe a korosztályba tartozott. A gyermekek után a fiatal felnőttek kapták el leginkább a betegséget, akiket a 35 és 59 év közöttiek követtek, a sort pedig ebben az esetben is az idősek zárták.

A 43. naptári héten összesen 218 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába, ahol 65 betegnél igazolták a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét.

A légúti figyelőszolgálat részeként kijelölt 24 kórház adatai alapján a 43. héten 153 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 20-an részesültek intenzív vagy szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 113 főnél a koronavírus állt a megbetegedések hátterében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában