Szegedi hírek

2023.11.30. 09:00

Betiltanák a kutyák és macskák árusítását az állatvásárokon

A szaporítók elleni harc folytatásaként betiltaná a kormány, hogy állatvásárokon kutyát, macskát vagy madarat áruljanak. A megkérdezettek szerint nem egyértelmű, hogy kiket érintene a változás.

Delmagyar.hu

Az érintettek körül van, aki felháborítónak tartja a szigorítást. Illusztráció: Bujdos Tibor/MW

Gyorsan terjedt a hír, hogy állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek kezdeményezésére a kormány betiltaná, hogy állatvásárokon kutyát, macskát vagy madarak vadon befogott egyedeit áruljanak. És bár a lapunk által megkérdezettek szerint egyáltalán nem egyértelmű, hogy kiket érinthet ez pontosan, Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos a Magyar Állatvédelem hírportálnak nyilatkozott a témáról. 

Ide tartoznának a saját tenyésztésből származó egyedek és a házi szaporulatok is, hiszen tapasztalataink szerint a szaporítók egyik legnagyobb piaca az állatvásárok

 – közölte Ovádi. Hangsúlyozta továbbá, hogy állatvédő szervezetek gyakran szembesültek már a kifogásolható körülményekkel és azzal is, hogy hogy az árusok rendszerint nem tartották be a jogszabályokban meghatározott feltételeket, prevenciós intézkedéseket. A helyszíneket szúrópróbaszerűen ellenőrző civil szervezetek szerint általános jelenség, hogy méltatlan körülmények között, törzskönyv nélküli állatokat adnak el a piacokon.

A törvénytervezettel kapcsolatban egyelőre sok a bizonytalanság, ezért nyilatkozni senki sem akart a vásárok üzemeltetői közül. Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere a rendelet tanulmányozása után annyit mondott, hogy ez a viszonteladókat, vagy kereskedelmi tevékenységet folytatókat érinti. – Nálunk nem jellemző, hogy ne a saját állatait árulnák, így valószínűleg nem nagyon fog változni semmi – mondta.

Nem is értem, hogy miként, hogyan. Először is, mi lesz így azokkal az állatokkal, amelyeket nem lehet majd a vásárban árusítani. Másrészt ezek az állatok szép, színes színfoltjai egy vásárnak. Azzal egyet tudok érteni, hogy egy nagytestű kutyát ne egy húszas ládából áruljanak, de ha egyáltalán nem lehet majd kutyát, macskát, madarat árulni, az felháborít. Átgondolatlannak és szakmaiatlannak tartom a tervezetet. Ezek az állatok hogyan cserélnek majd gazdát?

 – gondolkozott hangosan kérdésünkre szigorúan név nélkül az egyik Csongrád-Csanád vármegyei vásár érintettje.

Megkérdezett állatvédők szerint sokaknak továbbra sem egyértelmű a különbség a tenyésztés és a szaporítás között, vagy az, hogy ha a nem ivartalanított házi kedvencüknek kölykei születnek, az lényegében szaporításnak számít. Ahogy azzal sincsenek tisztában, hogy az úgymond "kéz alóli" vásárlásokkal szintén az illegális állatkereskedelmet támogatják. Egy Hódmezővásárhely melletti kistelepülésen éppen jó formájú tacskó kutyáját sétáltató hölgy név nélkül annyit mondott el lapunknak, hogy évekkel ezelőtt egy megbízható forrástól vásárolták a kutyát, úgy emlékszik 40 ezer forintért. És bár törzskönyvet nem kértek, látták a kiválasztott kölyök szüleit, akik tényleg egészséges, mutatós kutyák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában