Helyi közélet

2023.11.16. 07:00

Még igényelhető a Gondosóra

Folytatódik a magyar kormány által elindított Gondosóra program. A 65 év feletti állampolgárok részére díjmentesen igényelhető, csuklóra rögzíthető vagy nyakba akasztható jelzőeszköz segítségével az otthonukban élő emberek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat. Aki gyorsan igényli, még karácsony előtt megkaphatja a szerkezetet.

Suki Zoltán

Komoly segítség lehet a bajban egy Gondosóra. Fotó: Für Henrik/MW

Aki még eddig nem tette volna meg, és november 16-án estig regisztrál, annak a Gondosóra még karácsony előtt megérkezik

 – mondta lapunknak Mihállfy Béla. 

Az országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a Gondos­óra egy nagyszerű lehetőség és egyedülálló szolgáltatás, amit minden 65 év feletti magyar állampolgár alanyi jogon igényelhet. 

Látjuk, hogy a rohanó vi­lágunkban a hagyományos csa­­ládmodell szétesik, a generációk már külön élnek egymástól, akár több száz kilométerre. Ezért egyre nehezebb az idős családtagokról gondoskodni. A Gondosóra segítségével a rokonok biztonságban tudhatják 65 év feletti hozzátartozóikat

 – fogalmazott a politikus, aki remek kezdeménye- zésnek nevezte a Gondosóra prog­­ramot. 

Mihálffy Béla beszélt arról is, hogy a kormány a nyugdíjasokkal kötött megállapodás értelmében háborús időkben is megőrzi a nyugdíjak értékét, biztosítja az inflációkövető nyugdíjemelést és garantálja a már teljes egészében visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj folyósítását. Idén januárban 15 százalékkal emelkedett a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők ellátása. Egy átlagnyugdíj esetében a 15 százalékos emelés havonta 27 ezer, évente 353 ezer forintot jelent. A nyugdíjak 2010 óta – a 2023 januári nyugdíjemelést is figyelembe véve – csaknem 92 százalékkal nőttek, a vásárló­erejük pedig mintegy 20 százalékkal javult. Az átlagnyugdíj 2010-ben 97 ezer forint volt, míg 2023 szeptemberében 210 ezer 700 forint. 

Mihálffy Béla kiemelte, hogy a nyugdíjemelés mellett több más intézkedés is védi a szankciós áremelkedéstől a magyar családokat, köztük a nyugdíjasokat. A magyar rezsicsökkentés Európában egyedülálló, ami nélkül a gázért és az áramért a többszörösét kellene fizetniük az időseknek is. A rezsicsökkentés fenntartásának köszönhetően a magyar családok és nyugdíjasok 181 ezer forintos támogatást kapnak a kormánytól minden egyes hónapban. 

Emlékeztetett, hogy az ár­­stop eredményes volt az infláció elleni küzdelemben.  

Nem is olyan régen pedig bevezettük a kötelező akciózást, vagyis a nagy árbevételt elérő kereskedők 20 termékkategóriában kötelesek legalább 15 százalékkal olcsóbban kínálni egy-egy terméket. Július 1-jén elindítottuk az online árfigyelőt is, amely 62 élelmiszer termékcsoport esetében teszi lehetővé a fogyasztói árak átlátható összehasonlítását. A rendszer bevezetésével nemcsak fokozzuk a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban, hanem a családokat is megvédjük az árspekulánsok ellen és a túlárazástól

 – jelentette ki. 

A Gondosóra programra visszatérve az országgyűlési képviselő elmondta azt is, hogy az egy 0–24 órás diszpécserszolgálathoz kapcsolt szolgáltatás. A szolgáltatás és a jelzőeszköz is ingyenes és havidíjmentes. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában