Szegedi hírek

2023.11.27. 13:45

Szeged művelődéstörténetében is beírta magát a Kína-kiállítás – Galéria

Az ötvenezredik látogatót köszöntötték hétfőn a Móra Ferenc Múzeum Kína-kiállításán. A tárlat ezzel minden idők 3 leglátogatottabb szegedi kiállítása közé került, jelentősége miatt pedig a város művelődéstörténetébe is beírja magát.

Timár Kriszta

Ötvenezren látták eddig a Móra Ferenc Múzeum Kína-kiállítását. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Pontosan fél évvel azután, hogy megnyílt a Móra Ferenc Múzeumban az agyagkatona kiállítás, hétfő délelőtt már az 50 ezredik látogatót köszönthették az intézményben. A terrakotta hadsereg pontos anyag- és mérethű másolata a kezdetektől rengeteg érdeklődőt vonzott, a Kína-tematikájú kollekció azonban júniusban jelentősen kibővült, akkor érkezett meg ugyanis Shanghai-ból az a 120 eredeti, ókori műtárgy, melyek az egykori birodalom mindennapjait mutatják be. Ekkor új erőre kapott az érdeklődés, hiszen egy igazi különlegesség is Szegedre került. Az uralkodói páncél olyan műkincs, melyből összesen 24 darab van a kínaiak birtokában és ezek közül egyszerre csupán egy hagyhatja el Kínát. 

 Az, hogy Kína kincseit el tudtuk hozni Szegedre, és hogy nálunk van ez a páncél, Kínán kívül egyedüliként a világon, hatalmas gesztus városunk számára. Egy szakértő úgy fogalmazott, ez olyan, mintha Magyarország a Szent koronát adta volna kölcsön. Olyan településeknek kölcsönöztek egyébként eddig uralkodói páncélt, mint Párizs, London és New York. Ebbe a sorba illeszteni Szegedet azt gondolom, várostörténeti jelentőségű és komoly kulturális diplomáciai történet is 

– fogalmazott Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese. 

Az ötvenezredik látogató hétfő délelőtt érkezett a kultúrpalotába. Két szegedi hölgyet köszöntött Medgyesi Konstantin és Zoltai Alexandra, a SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója. Zánthó Róbertné Zsóka és Bíró Gabriella egy-egy ajándékcsomagot kaptak, melyben volt könyv, kínai motívumos váza, egy kis agyagkatona, hűtőmágnes, evőpálcika és egy szerencsehozó kínai csomó.

Sokat hallottunk már erről a kiállításról, de nyáron meleg volt, ezért úgy gondoltunk, inkább majd egy hűvösebb időszakban jövünk el

 – magyarázták, miért vártak fél évet azzal, hogy megnézzék a tárlatot. Hozzátették: az agyagkatonákat nagyon érdekesnek találják, de a többi műkincsre is kíváncsiak.

Zoltai Alexandra, a SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója elmondta, az intézet nemcsak a kínai nyelv oktatásával, hanem a kínai kultúra megismertetésével is foglalkozik. 

 Fontos, hogy ezt a távoli országot közelebb tudjuk hozni, nagyon örülünk, hogy ezt múzeumi keretek között is meg lehet tenni

 – fogalmazott.

A tárlat év végéig lesz látható Szegeden, látogatottsága tehát még nőhet a következő hetekben. A tapasztalatok szerint hétköznap főleg iskolás és nyugdíjas csoportok érkeznek, hétvégén pedig, amikor ingyenes tárlatvezetéseket is tartanak, családok. Ötvenezer látogatónál többet egyébként a Móra Ferenc Múzeum eddig csak két kiállításával tudott bevonzani: a 2014-ben megrendezett Fáraók Egyiptoma tárlat 114 ezer fős látogatottsága egyelőre megdönthetetlennek tűnik, a 2018-as dínó kiállítás pedig több mint 90 ezer látogatóval zárt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában