Helyi közélet

2023.11.01. 21:30

Tarifa, szemben Afrikával – Galéria

Arany T. János

Európa és Afrika, tenger és óceán és szelek találkozópontja Tarifa, Spanyolország és Nyugat-Európa legdélibb városa. Fotó: Arany T. János

A szél majd letépi az ember fejét, fogam között homok ropog. Előttem Marokkó, balra a Földközi-tenger, jobbra az Atlanti-óceán. Mögöttem Tarifa, Spanyolország legdélebbi pontja és Európa egyik legjobb szörfparadicsoma. Jobbról a kite-szörfösök repkednek a levegőben legalább 10-15 méter magasan. A keskeny sétányon a kevés nézelődő küzd a brutális széllel, ami olyan erős, hogy rendőrök járőröznek le-föl.

A nyugati, óceáni (Poniente) és az Afrika felől fújó keleties (Levante) szelek is használhatók szörfözésre. A gibraltári szoros miatt kialakuló csatornahatás miatt szinte mindig fúj a szél, a statisztikák szerint átlag évi 300 napot lehet szörfözni. Nekem ez a vízisport pont nem a kedvencem, csak nézelődni jöttem.

Hangulatos, kedves kis város Tarifa, ha épp nem borzalmas eső közeleg, és ha a látogató nem motorral érkezik. Gibraltártól üldözött a felhőszakadás, a legendás sziklára fel se jutottunk. Persze ennek is megvan a varázsa: lehet helyiekkel összezsúfoldódva a teltházas kis étteremben helyi ételeket kóstolni. Szerencsére a raktár mellett szorítottak nekünk helyet, csak percenként kétszer megy neki a székemnek a lendületes és kedves felszolgáló csapat valamelyik tagja. De ennyit igazán megér Spanyolország és Nyugat-Európa legdélibb városa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában