Súlyos kijelentés: Márki-Zay Péter szerint Bán Csaba meg akarja lopni a vásárhelyieket

2023.11.06. 16:14

Visszakérnék a magtárt és az ótemplom körüli részt

Újabb fronton várható harc az önkormányzat és a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség között. Utóbbiak élnének a törvény adta jogukkal és tulajdonba kérnék a templom körüli terület egy, összességében mintegy 2200 négyzetméteres területét és a magtárt. Az önkormányzat – az előterjesztés szerint – nem akarja odaadni.

Kovács Erika

Az előterjesztés szerint az egyházközség nem igazolta, hogy az ótemplom körüli terület és a magtár 1948. január 1-je előtt az egyházközség tulajdonában voltak, és ez után kerültek kártalanítás nélkül állami tulajdonba. Fotó: Kovács Erika

A szerdai közgyűlésen tárgyalják Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség igénybejelentését. A reformátusok az 1991-es „Volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvény” alapján nyújtották be tulajdoni igényüket az ótemplom körül található 1988 négyzetméteres területre, a védfalon belül lévő 229 négyzetméteres területre és a magtárra. Az előterjesztés szerint, az önkormányzat, „az egyházi törvény szerinti valamennyi együttes feltétel fennálltának hiányára tekintettel”, elutasítja a kérelmet. A közgyűlés természetesen szavazhat szerdán ezzel ellentételesen is, de ennek minimális az esélye.

Fotó: Kovács Erika

Az ótemplomi egyházközség törvény által biztosított igénybejelentésével kapcsolatban Márki-Zay Péter a vasárnapi rendkívüli élő bejelentkezésében is megszólalt. Rendkívül súlyos kijelentéseket tett.

 Ami a miénk, azt ne engedjék elvenni! Bán Csabáék (az ótemplomi egyházközség vezető lelkésze – a szerk.) végső célja az, hogy 1 milliárd forint értékű vagyont szerezzenek meg ingyen a várostól. Ebben nemcsak 2 iskolaépület van benne, amit nem is használtak teljes egészében, hanem a magtár és az ótemplom körüli rész, mert a Kossuth tér körülbelül 10 százalékát is el akarják venni. Felháborító, hogy Magyarországon egy kis közösség vezetője azt gondolja, hogy a 44 ezer vásárhelyit jogosult meglopni, és fizetés nélkül elvenni azt, ami a vásárhelyieké. Mi a végletekig küzdünk ez ellen. Bírósághoz fordultunk, helyi népszavazást kezdeményezünk, vizsgáljuk ennek a lehetőségét 

– mondta a videóban a vásárhelyi polgármester.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában