Ásotthalmon kezdtek új életet Kopilovicsék

2023.12.21. 07:00

Hat gyerekkel várják a karácsonyt, legnagyobb ajándék egy munkahely lenne - Galéria

A vacsora grillcsirke és lángos. A hároméves Hanna folyamatosan magyaráz, mindent jobban tud, a többiek helyett is ő válaszol. Nyolcan ülik körbe az asztalt Kopilovicséknál Ásotthalom melletti tanyájukon. Most értek haza a gondozási központból, megkapták a karácsonyi ajándékokat, amelyeket már nagyon szeretnének kibontani.

Arany T. János

Vacsora. A családfő alkalmi munkából próbálja eltartani a hat gyereket. Kopilovicsék számára a legnagyobb karácsonyi ajándék egy munkahely lenne. Fotó: Török János

Néma csend a válasz arra a kérdésre, megbánták-e, hogy eljöttek korábbi otthonukból, a vajdasági Ludasról és a határ közeli Ásotthalomra költöztek. Kicsit gondolkodnak mindketten, majd annyit mondanak: rengeteg pénzbe és ügyintézésbe került.

Kopilovics Krisztián és felesége, Erzsébet tavaly februárban költöztek az Ásotthalom melletti tanyára. Krisztián azt meséli, jó állása volt Kisteleken, munkásszállóban lakott, de amikor Ásotthalomra költöztek, már nem volt rá jogosult, a napi ingázást pedig nem bírta. Ahelyett, hogy jobbra fordult volna a sorsuk azzal, hogy Magyarországra költöznek, így további nehézségek várnak rájuk. Azóta alkalmi munkából próbál összeszedni annyit Krisztián, hogy eltartsa a családját. Ennek ellenére nem csüggednek, nem panaszkodnak. A tanyát kicsinosították, festettek, bojlert vettek. A legnagyobb segítség az lenne a számukra, ha munkát találnának. Krisztián építkezéseken volt segédmunkás, de ért mindenhez. Erzsébet a gyerekek miatt csak reggel 8-kor tudna kezdeni. 

Nagy az öröm az ásotthalmi Kopilovics családnál, meghozták az ajándékokat. Fotó: Török János

Nagyon nehéz így. Apránként tervezgetünk. Jó lenne a gyerekeknek egy emeletes ágy, mert most hárman alszanak egy ágyon

 – mutatja Krisztián. 

A család szerda késő délután ért haza, ajándékokat vettek át a gondozási központban a Mosolykommandó Alapítványtól és az ásotthalmi önkormányzattól. Nagy az izgalom, először a tábla csokoládék kerülnek elő. A legkisebb, a hároméves Hanna a szóvivő, ő beszél a legtöbbet. Kristóf 6, Léna 8, Annamária 10, Krisztián 12, Ádám pedig 14 éves. A legjobban persze a karácsonyi ajándékok érdeklik őket, amelyeket be is tettek a feldíszített fa alá. Nem biztos, hogy vasárnapig ott maradnak. A tartós élelmiszer, tészta, cukor kevésbé hozza őket lázba, de a banános-majmos zoknit lelkesen mutatják. 

Hanna hároméves, Kristóf 6, Léna 8, Annamária 10, Krisztián 12, Ádám pedig 14. Fotó: Török János

A gyerekek már várták a szünidőt, mert akkor lehet sokat játszani és kapnak ajándékot. Karácsonykor húsleves, pulyka szokott lenni náluk, meg mákos tészta – aminek a tésztáját Erzsébet maga gyúrja – és mákos guba. A fotó miatt korábban ülnek le a vacsorához, ami grillcsirke és lángos. A hároméves Hanna még mindig mosolyogva magyaráz, akármi a téma, biztos hozzá tud szólni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában