Nagymértékben javult az árvízvédelmi védekezés helyzete a vármegyében

2023.12.15. 20:30

Utánfutós mentőhajókat kapott a vízimentő szakszolgálat

Két árvízi utánfutós mentőhajót kapott a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat, amit pénteken hoztak haza a szegedi bázisukra. A beszerzés egy több milliárdos, európai uniós támogatásnak köszönhető. A tavi, tengeri és folyami hajózásra is alkalmas, nyolcfős árvízi mentőhajók a beavatkozó egységek vízi kutatását, a bajbajutottak kimentését teszik lehetővé.

Arany T. János

Az uniós előírásoknak megfelelő, Magyarországon mindeddig rendszerben nem lévő árvízi utánfutós mentőhajókkal gazdagodott a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat járműparkja.

Fotó: Karnok Csaba

Még november közepén zárult le a katasztrófavédelem egyik legösszetettebb projektje. Az „EU polgári védelmi komplex modulok létrehozása, fejlesztése” elnevezésű projekt, az Európai Unió 2 milliárd 300 millió forint vissza nem térítendő támogatásából valósult meg. Ennek köszönhetően speciálisan kiképzett és felszerelt, árvízi védekezésre, valamint erdő- és avartüzek oltására alkalmas önkéntes mentőegységek, úgynevezett modulok jöttek létre, amelyek a nagy kiterjedésű, hosszan elhúzódó káreseményeknél támogatják a hivatásos katasztrófavédelem beavatkozó erőit. A beruházás kiemelt célja a modulokat alkotó mentőszervezetek gépjármű- és eszközparkjának modernizálása. Így az önkéntes csapatok nemzeti és nemzetközi szinten is az Európai Unió előírásainak megfelelő felszereléssel és képzettséggel tudjanak részt venni a mentésekben.

Az „árvízi mentés hajókkal” modulban uniós előírásoknak megfelelő, de Magyarországon mindeddig rendszerben nem lévő árvízi utánfutós mentőhajókat, műszaki, vízi mentő, árvíz- és lakosságvédelmi gépjárművet, búvárruha-készleteket és -felszerelést, speciális quadokat és ugyanennyi utánfutót, nagy teljesítményű áramfejlesztőket, sátorkészletet, tábori ágyakat és egészségügyi felszereléseket kaptak a mentőegységek.

Ebből a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálathoz két árvízi mentőhajó került. Ezeket Seller András, az egyesület elnöke mutatta meg. A lassú és nagy sebességű, tavi és biztonságos folyami hajózásra is alkalmas, nyolcfős árvízi mentőhajók a beavatkozó egységek vízi kutatását, a bajbajutottak kimentését, segítését teszik lehetővé.

Ezekkel a hajókkal nagymértékben javult az árvízvédelmi védekezés helyzete Szegeden és Csongrád-Csanád vármegyében is

 – mondta.

A hajók különlegessége, hogy az elejüket, az úgynevezett cargoajtót le lehet nyitni, majd ezen a rámpán keresztül lehet rá homokzsákokat pakolni, állatokat, embereket, szállítani, illetve műszaki mentést is lehet végezni velük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában