Szegedi hírek

2024.01.12. 18:02

A Don-kanyar áldozataira emlékeztek Szegeden (Galéria)

Tamási Anna Éva

Kligl Sándor Rákóczi téri szobra előtt emlékeztek. Fotó: Gémes Sándor

A magyar történelem egyik legsúlyosabb, legtöbb emberáldozatot követelő tragédiája, a doni áttörés 81 éve történt. A dermesztő hidegben kibontakozó harcokban a hiányos felszerelésű magyar honvédek a hősies küzdelem ellenére is óriási veszteségeket szenvedtek. Több mint százezer magyar katona sebesült meg, vesztette életét vagy került hadifogságba.

A második világháborúban csaknem húszezer vármegyei lakos vesztette életét, közülük az áldozatok majdnem fele a Don-kanyarban esett el.

Az események előtt tisztelegve megemlékezést szervezett a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal. A hivatal nevében Salgó László főispán emlékezett meg az áldozatokról. Hangsúlyozta, minden évszázadban voltak olyan nemzedékek, amelyek önhibájukon kívül lettek a történelem áldozatai. A magyar katonák és a lakosság a nagyhatalmi érdekek elszenvedői voltak.

A háború akkor sem volt megoldás, most sem az. Becsüljük meg a békét, mert bár nem tűnik fel, amíg van, de annál jobban hiányzik, ha elveszik. A mi feladatunk az emlékezés mellett a békét hirdetni 

– közölte a főispán.

A Don-kanyarban elesettekért Kiss-Rigó László megyéspüspök is imádkozott, valamint lerótta tiszteletét a doni áldozatok előtt.

Példamutató, amit ők hazaszeretetből és kötelességtudatból megtettek. Az ő példájukból merítve gazdagodjunk mi is szolidaritásból, a haza iránti elkötelezettségből, egymás iránti kiállásból

 – zárta gondolatait a püspök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában