Érdemes feltételekhez kötni a képernyőidőt

2024.01.24. 20:00

Akkor legyen okostelefonja a gyereknek, ha már nem baj, ha pornót néz - Galéria

Hogyan lehet a mai világban szabályozni a gyerekek képernyőhasználatát – erről tartott előadást szerdán az MCC Szeged-ben Pöltl Ákos, az Ifjúságkutató Intézet kutató szakértője. Mondandójának lényege az volt: a legfontosabb a szülői minta.

Timár Kriszta

Hogyan lehet digitálisan detoxikálni a gyerekeket? – erről beszélt szerdán Szegeden Pöltl Ákos. Fotó: Gémes Sándor

Digitális fogyókúra címmel tartott előadást szerdán az MCC Szeged képzési központjában Pöltl Ákos. Az Ifjúságkutató Intézet kutató szakértője évek óta oktat fizikai és digitális önvédelmet, mert vallja, hogy készségszintű tudás kell ahhoz, hogy a fiatalok biztonságosan mozoghassanak mindkét világban.

Elöljáróban leszögezte, a digitális technológia jó, a probléma a szórakoztató tartalommal van. A fiatalok azonban személyes képernyőjüket szinte kizárólag erre használják.

Az okostelefonok 2012-ben terjedtek el. Kutatások igazolják, hogy ettől az évtől romlik meredeken a PISA felméréseken a gyerekek matematika, szövegértés és természettudományos eredménye

 – mutatott rá Pöltl Ákos. Hozzátette, azok a tinédzserek, akik napi 3 óránál többet töltenek közösségi média felületeken, kétszer nagyobb eséllyel tapasztalnak depressziót vagy szorongást. Ráadásul elveszi az időt az alvástól, a személyes találkozásoktól és a fizikai aktivitástól. Fontos tehát odafigyelni erre a jelenségre, mert a mai technológia sokkal jobban beszippantja a fiatalokat, mint szüleiket például a Nintendo. A különböző platformok ráadásul annál több hirdetőt vonzanak, minél tovább tartják maguknál a felhasználókat, azaz a figyelmünket. 

A dopaminszint minden emberben eltérő, az olyan tevékenységek pedig, mint a barátokkal való találkozás, zene vagy sport, megemeli. Az alkohol, drog, pornó és a képernyő ugyancsak jelentősen megdobják. 

Ez azért gond, mert az agy azt üzeni, hogy azt akarjuk többet, ami nagyon megemelte ezt a szintet. A videójátékozás tehát ugyanolyan viselkedésfüggőséget okozhat, mint például a szerencsejáték

 – hangsúlyozta Pöltl Ákos.

Kérdés, hogy mit lehet tenni. A kutató szakértő szerint például ki lehet próbálni, hogy vezetékes vagy központi családi készülékre váltunk, hiszen azt nem lehet bárhol használni és egyszerűbb betartani a szabályokat. Ráadásul a legnagyobb visszatartó erő, ha a gyerek a szülő felügyelete mellett használhatja csak a gépet. A kevéssé drasztikus megoldás a kisebb képernyő, hiszen az minél nagyobbat nézünk, annál magasabb az izgalmi szint, illetve naplemente után érdemes minimalizálni a képernyőidőt. 

Gyerekszobába ugyanakkor nem való semmiféle digitális eszköz, így lehet csak nyugodt környezetet biztosítani 

– mondta.

Arra a kérdésre, mikor kapjon a gyerek okostelefont, a szakember azt mondta, akkor, amikor a szülő nem bánja, hogy pornóval találkozik.

A 10-11 éves gyerekek közül szinte már mindenki látott ilyen tartalmat véletlenül vagy szándékosan, köszönhetően ezeknek az eszközöknek – figyelmeztetett. Hozzátette, bármikor is kezdődik ez az időszak, érdemes feltételekhez kötni a képernyőidőt 

– például fizikai aktivitás vagy házimunka elvégzéséhez. Az eszközök együttes használatát, vagyis a multitaskingot viszont javasolt megtiltani, mert az megosztja a figyelmet, fárasztja az agyat és növeli a képernyő okozta stresszt, ezeken felül pedig jót tesz a családnak, ha bevezetnek képernyőmentes időszakokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában