Helyi közélet

2024.01.19. 20:06

Átadták a megújult palotai kultúrházat

Pénteken átadták Csanádpalotán a felújított Kelemen László Művelődési Házat. A megújulásra a kisváros lakóinak sokat kellett várni – az önkormányzat öt éve nyert rá pályázati támogatást.

Szabó Imre

– Bizonyosságot nyert az, hogy a hőzöngés után a nyugalomra, az építkezésre és az összefogásra van szükség

 – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter, a térség parlamenti képviselője pénteken Csanádpalotán, ahol a Kelemen László nevét viselő felújított művelődési ház avatásán vett részt. Arról is beszélt, hogy a kistelepüléseknek negyven-ötven évente van lehetőségük a komoly előrelépésre. – Most épp egy ilyen időszakot élünk. Csanádpalotán korábban sportcsarnok épült, most megújult a kultúrház és lépésről lépésre halad, gyarapszik a kisváros – tette hozzá. 

Szerinte a ma emberére leselkedő legnagyobb veszély az, hogy egy monitor előtt vagy az okostelefont fogva elmerül az internet világában, és még beszélni is elfelejt a családtagjaival, a szomszédaival. – A művelődési házak azt a célt szolgálják, hogy az embereket egymás mellé ültesse, összehozza, és arra ösztönözze, hogy érdeklődjenek egymás iránt – hangsúlyozta.

A felújítás – mint Perneki László polgármester avatóbeszédében célzott rá – elsősorban az előző városvezetés idejéhez köthető politikai csatározások miatt húzódott sokáig. Korábban megírtuk, a beruházáshoz 5 éve elnyert 250 millió forint végül nem volt elég a munka megkezdésére, mert közben megemelkedtek az építőipari költségek. Ezért az önkormányzat szerényebb terveket készített, illetve 51 milliós plusztámogatást kért és kapott Lázár János közbenjárására.

Az épületet főként energetikailag tették rendbe, emellett különböző közösségi programok tartására alkalmas helyiségeket alakítottak ki, illetve konyhával és étkezővel is bővült az épület. Az akadálymentesítést ugyancsak megoldották. A tavaly nyáron megkezdett felújítás novemberben fejeződött be. A kisváros első embere felidézte, az épület helyén bő fél évszázada a mázsaház állt.

– Az újranyitást követően reményeink szerint a pezsgő civil kulturális otthona lesz

 – mondta.

Az ünnepélyes avatást követően a kultúrotthon színpadán helyi művészeti csoportok léptek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában