Helyi közélet

2024.01.20. 12:00

Az állatkínzásról egyeztetett Szegeden a kormánybiztos

Az állatkínzás témájában tartottak megbeszélést a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal szervezésében, amelyen részt vett Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos. Fontos és előremutató döntések születtek.

Tamási Anna Éva

Szegeden tárgyalt az állatkínzás helyzetéről Salgó László Péter főispán, Ovádi Péter kormánybiztos és Mihálffy Béla országgyűlési képiselő.

Fotó: Gémes Sándor

A tanácskozáson megjelent továbbá Mihálffy Béla országgyűlési képviselő mellett az állatvédelem területén érintett valamennyi helyi intézmény vezetője, így a vármegyei főállatorvos, a rendőrfőkapitány, a helyi állatkert igazgatója, Szeged megyei jogú város állatvédelmi kérdésekben illetékes irodavezetői, valamint három civil szervezet.

Mit tehet a kormányhivatal?

A közel három órás megbeszélés Salgó László főispán kezdeményezésére valósult meg, amelyhez egy helyi állatkínzási ügy szolgáltatott apropót.

Olvastam egy cikket, miszerint valaki virslibe szögeket tett, és azt kihelyezte a Vértó környékén. Annyira felháborított az eset, hogy meghívtam kormánybiztos urat, látogasson el vármegyénkbe 

– fejtette ki a főispán.

Nagy hangsúlyt fektetnek az etikus állattartásra. 
Fotó: Bencsik Ádám

Salgó László azért is fontosnak tartotta a magasszintű egyeztetést, mert sajnálatos módon az állatkínzás elég gyakori jelenség, így kiemelt jelentőségű az állatkínzások megelőzése és a felelős állattartásra nevelés. Ebben a kormányhivatalnak nagy szerepe van.

Állatvédelmi területen számtalan kormányhivatali hatáskör van, például ha vásárolunk valamit az állatoknak, akkor a fogyasztóvédelemmel találkozunk, másrészt az ebrendészet területén, a gyepmesteri telepek összeíráskor, engedélyezési eljárásokban szintén érintett a hivatal. Így széles spektrumú állatvédelmi, állategészségügyi tevékenysége van 

– tette hozzá a főispán.

Közös ügyünk az állatvédelem

Ovádi Péter kormánybiztos idei országjárásának első állomása Szeged, aki fontosnak tartja, hogy minden vármegyében egyeztessen állatvédelmi kérdésekről, mivel minden országrészben más-más kihívásokkal kell szembesülni. Csongrád-Csanádban például fontos feladatok vannak a kóborállat-állomány csökkentésében, a menhelyek és ebrendészeti telepek kapacitásának bővítésében. Továbbá a vármegye schengeni határ, így az engedélyköteles, de engedéllyel nem rendelkező állatok elhelyezéséről is gondoskodni kell.

Ovádi Péter elmondta, akkor működik az állatvédelem, ha közös üggyé tesszük, hiszen itt csapatmunkára van szükség. Együtt kell dolgozni a kormányhivatalnak, az országgyűlési képviselőnek, az önkormányzatoknak, a rendőrségnek és a civileknek.

A legtöbb felelősség a civil szervezetekre hárul az állatvédelem területén, így a kormány fontosnak tartja a munkájuk megbecsülését és támogatását. Ennek érdekében ismét egy 500 millió forintos keretösszegű pályázatot bocsátunk rendelkezésükre az idei évben

 – tudatta a kormánybiztos.

Hozzátette, a kormányzatnak nagyon fontos, milyen generáció nő fel, a felelős állattartást minden szinten megpróbálják elősegíteni. Az állatvédelmi témahétbe a vármegyéből is rengeteg iskola csatlakozott. Emellett támogatják a civil szervezeteket, és a kutyás-nem kutyás ellentétet is próbálják kezelni.

 A kormányzatnak nagy ambíciói vannak atekintetben, hogy hazánk Európa élmezőnyébe tartozzon az állatvédelem szempontjából is. Ennek érdekében meghoztuk az elengedhetetlen jogszabályi változtatásokat. Valamint továbbra is a csapatmunkára helyezzük a hangsúlyt és a vármegyei tapasztalatokat becsatornázzuk a kormányzati döntéshozatalba

 – fejtette ki Ovádi Péter.

Mihálffy Bélának is szívügye

Mihálffy Béla országgyűlési képviselő szívügyének tekinti az állatvédelmet. 12 macska felelős gazdájaként már önkormányzati képviselői megbízása alatt is létrehozta saját erőből az első külvárosi kutyafuttatót és kisállat fürdetőhelyet Kiskundorozsmán. Emellett két chip-leolvasót vásárolt.

Rendszeresen adományozok karácsony előtt a „Kedvencek karácsonya” akcióban kutya- és macskaeledelt alapítványoknak vagy magánszemélyeknek. Nagy örömmel láttam, hogy egy konstruktív, elkötelezett beszélgetés zajlott le kormánybiztos úr vezetésével. Ebből mindannyian tanultunk, és még elkötelezettebben tudjuk az állatok védelmét képviselni a jövőben

 – zárta gondolatait az országgyűlési képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában