Közpénzből kampányízű szórólapokkal szórta be a vásárhelyi postaládákat az önkormányzat

2024.01.17. 17:35

Az ótemplomiaknak elegük lett Márki-Zay Péterék rágalmazásaiból

Kovács Erika

Az ótemplomiak a honlapjukon válaszoltak az önkormányzat szórólapján megfogalmazottakra. Fotó: Kovács Erika

„A Kossuth teret is részben maguknak követelik Bán Csabáék” címmel csúsztatásokat is tartalmazó, közpénzből finanszírozott, de erősen kampányízű szórólappal árasztotta el a vásárhelyi postaládákat az önkormányzat az elmúlt hétvégén.

Többek között ez olvasható a röplapon: „A város segít… Ezt kapják Bán Csabáék a várostól: ingyenes használatra 7 tantermet a Petőfi utcán, ingyenes használatra parkolóhelyeket az Alföldi Galéria udvarán, 5,5 millió forintos támogatást épületfelújításra. … Semmi sem elég? Ezt akarják még Bán Csabáék: újra illegálisan foglaltak el helyiségeket a Petőfi utca 6-ban, ingyen vennének el két városi tulajdonú épületet 420 és 400 millió forint értékben, ingyen akarják a Kossuth tér egy részét kisajátítani, ingyen akarják az ótemplomi kőfalat és magtárat megkaparintani. Védjük meg a város vagyonát!” - áll a szórólapon. Azt is írták, hogy a közgyűlés úgy döntött, nem adják oda ingyen az egyházaknak a kért városi ingatlanokat.

Visszautasítják az igazságtalan állításokat

A város által kifogásolt kérésre egyébként az ótemplomiakat törvény jogosítja fel.

A Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközségnek elege lett a hónapok óta tartó hadjáratból. A honlapjukon reagáltak a szórólap tartalmára. A Grezsa Ferenc iskolagondnok és Elek András főgondok által jegyzett írásban úgy fogalmaztak: „Az Ótemplomi Református Egyházközség Presbitériuma mély szomorúsággal értesült arról, hogy a Hódmezővásárhely MJ Város Önkormányzata kiadásában 2024. január 15-én megjelent szórólapon dr. Márki-Zay Péter polgármester ismételten gyűlöletkeltő, rágalmazó, manipulatív és igazságtalan – (magyarul: hazug) állításokkal támadja gyülekezetünk vezető lelkipásztorát, ezzel pedig egész református közösségünket.”

Azt sugallják, Bán Csaba önös érdekből cselekszik

Hangsúlyozták, a kiadványon szereplő állítások megalapozatlanok. Sérelmezik, hogy a szórólapon azt sugallja az önkormányzat, hogy Bán Csaba, az ótemplomi egyházközség lelkipásztora önös érdekből cselekszik, a gyülekezet és az egyházközség által fenntartott intézmények pedig kívül állnak a város közösségén. Visszautasítottak minden politikai érdekből elkövetett vádaskodást és rágalmazást, a gyülekezeti tagoktól azt kérték, hogy „a megpróbáltatások ellenére krisztusi indulattal és szeretettel viszonyuljanak »üldözőik« iránt”.

A bíróság mondja ki a végső szót

Grezsa Ferenc és Elek András az önkormányzati szórólapra tételesen is válaszoltak:

- A tantermeket gyülekezetünk nem illegálisan, hanem közigazgatási eljárás határozata alapján, azt végrehajtva, jogszerűen vette ismételten birtokba. Ezt utóbb a Kormányhivatal is megerősítette.

- Az iskolaépületek tulajdonjogának megszerzésére az 1997. évi CXXIV. törvény (EFTV) nyújt lehetőséget, Egyházközségünk tehát törvényben biztosított jogával élt, amikor az iskolaépületek tulajdonjogát igényelte. Ez ügyben bírósági ügy van folyamatban, melyben a bíróság majd a hatályos jogszabályoknak megfelelően fog dönteni.

- A «Kossuth tér egy része» korábban az Ótemplom védfallal körülvett templomkertje, felekezeti temetője, szakrális tere volt, melyet az állam korábban ingyenesen, kártalanítás nélkül vett el az Egyházközségtől. Az Egyházközség ebben az esetben is jogszabályban biztosított jogosultságánál fogva igényli vissza a terület tulajdonjogát.

- Az Egyházközségnek és az Egyházközség gazdálkodásáért felelős vezetőjének kötelessége élni a jogszabályban biztosított lehetőséggel, tehát a jogszabály alapján nem csak joga, de kötelessége is a tulajdoni igény benyújtása.

- Az Egyházközség tudomásul veszi, hogy az ügyben majd a bíróság mondja ki a végső szót, és a bíróság döntésének természetesen aláveti magát. Az Egyházközség tehát nem a saját ötlete alapján akarja ingyenesen «megkaparintani» a területrész tulajdonjogát, hanem igényét jogszabály rendelkezéseire alapítja. Márpedig a jogszabályok mindenkire – az önkormányzatra nézve is – kötelezőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában