EZ TÖRTÉNT SZÁZ ÉVE

2024.01.01. 22:01

Bombamerénylet egy csongrádi bálon

Csongrád városában karácsonykor bombát dobnak egy polgári táncmulatságba. A tettesek után rögtön megindul a nyomozás, a szálak az ébredő magyarok felé vezetnek. Befejezéshez közelednek a tárgyalások a hazánknak adandó kölcsönről. A népszövetségi tanácsban úgy vélik, az egyezmény egész Európa békéjének megszilárdítását jelenti, Bethlen István miniszterelnököt pedig Európa gazdasági újjáépítésének megteremtői között fogják emlegetni. Klebelsberg Kunó gróf kultuszminiszter elkészül középiskolai oktatási reformtervezetével.

Forrás: Magyar Nemzet

Egy vidéki városban elkövetett alattomos bombamerénylet híre okoz általános megdöbbenést az országban az év utolsó napjaiban. Az Est csongrádi tudósítója december 28-án így ad hírt róla: „Karácsony második napjának estéjén az itteni izraelita nőegylet kabaréval egybekötött jótékony célú táncmulatságot rendezett. A nőegylet minden esztendőben rendez ilyen bált és azon felekezeti különbség nélkül meg szokott jelenni a csongrádi intelligencia.” Mint beszámolnak róla, most is így jártak el a szétküldött meghívókkal. A Magyar Király Szálloda első emeleti dísztermében jelentek meg a vendégek az eseményen, tartott a tánc, a párok éppen az első négyeshez állottak föl, „jókedv és vidámság harsogott a teremben”, amikor bekövetkezett az aljas támadás. „A víg mulatozás zajába egyszerre üvegcsörömpölés vágott bele: az utca felőli oldal egyik kettős ablaktáblája csörömpölve törött össze és a betört ablakon jókora nagyságú bomba repült be. A bomba nagy íveléssel a széles terem közepére zuhant le, egyet sistergett és nagy robbanással szétrepedt. Mindenki menekült a kijáratok felé. Vad sikoltozás töltötte be a termet és nyomban utána kétségbeesett segélykiáltások hallatszottak.”

A Pesti Hírlap így folytatja a drámai eseménysorról a tudósítást: „Néhány orvos is volt a mulatozók között, ezek egy-két perccel később visszanyerték lélekjelenlétüket, a terem közepére rohantak, ahol csupa vér volt minden. Mindenfelől jajveszékelés hallatszott és a négy orvos alig győzte a könnyebb, súlyosabb sebesülteket elsősegélyben részesíteni.” A terem közepén egy felismerhetetlenségig összeroncsolódott női holttest marad, akiről aztán kiderítik, hogy Nagyjános Julianna, egy huszonegy éves cselédlány, aki gazdája két leányát kísérte el a táncmulatságra. Mintegy harmincan sebesülnek meg, néhányan súlyosan, és „Csongrád valamennyi orvosa és gyógyszerésze egész éjszaka dolgozott, hogy a sérüléseket bekötözhessék.” A város minden lakója érintett a robbanásban. „A kis városkának úgyszólván minden házából voltak vendégek a bálon, és néhány perccel a bombarobbanás után a város minden részéből rémülten szaladtak az emberek a Magyar Király Szálloda elé, hogy hozzátartozóik sorsa iránt érdeklődjenek.” A rendőrség nagy erőkkel azonnal megkezdi a nyomozást. „Több csongrádi fiatalembert őrizetbe is vettek, mert az a gyanúja a csendőrségnek, hogy ha ezek a fiatalemberek nem is részesek a merénylet közvetlen elkövetésében, de annak előkészítésében okvetlenül részt vettek. Az őrizetbe vett fiatalemberek az Ébredő Magyarok Egyesülete csongrádi helyi csoportjának tagjai közé tartoznak.” A december 29-i Az Est már arról számol be, hogy tizenöt gyanúsítottat vettek őrizetbe Csongrádon, az áldozatok száma kettőre növekedett és több súlyos sebesült állapota válságos. Az éjszaka meghal a 19 éves Wolff Sándor, a csongrádi hitelbanki kirendeltség vezetőjének fia, aki Budapestről utazott haza a báli mulatságra. A lap a gyanúsítottak kilétéről is tájékoztatást ad. „Megállapították, hogy karácsony estéjén, amikor a merénylet történt, a Magyar Király kávéházban egy nagyobb ébredő asztaltársaság ült a kávéház különböző részein apróbb csoportokban, ez a társaság a csongrádi ébredő magyarok ismert ifjú tagjaiból állott. Megállapították, hogy a társaság tagjai közül a merénylet előtt többen fent jártak a bálteremben, az épület körül ólálkodtak és az utcán strázsálva várták, hogy mikor távozik el a környékről a rendőr. Ezután következett be a bombamerénylet.”

Vass József miniszterelnök-helyettes a Magyarországnak nyilatkozik a lap december 29-i számában a terrorcselekményről, s közönséges gaztettnek nevezi. „A csongrádi merényletről érkezett legelső híradás rendkívül megdöbbentett. A belügyminiszterrel egyetértően azonnal intézkedtem. Elrendeltem a nyomozást, másrészről pedig helyeseltem a legszigorúbb és legpártatlanabb, minden irányban kiterjedő vizsgálatot. […] Ami magát az esetet illeti: az nem politikum, hanem ― és ezt hangsúlyozom ― közönséges gaztett.” 

Közben tovább húzódik a Magyarországnak folyósítandó kölcsön ügye, amire pedig már elvi igenlő döntés született nemzetközi szinten. Még december 15-én hozza le a Pesti Hírlap, hogy az antant a magyarországi adók kétszeresére emelését kívánja. Azt közlik: az antant „az adók fölemelését kívánja oly mértékben, hogy két év múlva minden adózó ötvenhárom aranykoronát fizessen, amiből fejenként egy-egy aranykorona a jóvátétel törlesztésére volna fordítandó. Miután Magyarországnak kilencmillió lakosa van, ily adóemelés mellett két év múlva kilenc millió aranykoronát fordíthat jóvátételre, ami ötvennégymilliárd magyar koronának felel meg.” Másrészt a parlamentben olyan hírek is szárnyra kelnek, hogy a kisantant belgrádi és bukaresti jelentések szerint „állítólag azt kívánja, hogy Magyarország mondja ki, hogy IV. Károly elsőszülött fia, Ottó főherceg nem ülhet magyar trónra.”

A december 21-i Pesti Napló arról ad hírt, hogy gróf Bethlen István miniszterelnök fenntartásokkal elfogadta a népszövetségi tanács pénzügyi és politikai kikötéseit. Lord Robert Cecil a tanács nevében annak a reményének ad hangot, hogy „ezeket az egyezményeket siker koronázza, mint ahogyan Ausztria újjáépítésénél történt. Hozzáfűzi, hogy Magyarország rekonstrukciója további lépést jelent előre, s újabb példája lesz Európa gazdasági talpra állításának.” A magyar miniszterelnök kijelenti: „kormánya a részletekre vonatkozó fenntartásokkal fogadja el a politikai és a pénzügyi jegyzőkönyvet. Meleg szavakban mondott köszönetet a tanácsnak, a pénzügyi bizottságnak és a Népszövetség magyar albizottságában képviselt hatalmaknak.” Gabriel Hanotaux francia delegátus arról beszél: „ez az egyezmény egész Európa békéjének szilárdítását jelenti”. Hozzáteszi: a magyar miniszterelnök nevét „ama nagy férfiak sorában fogják emlegetni, akik Európa gazdasági újjáépítését megteremtették”. Egy nap múlva a Pesti Napló arról ír, hogy gróf Boni-Longari, a népszövetségi tanács olasz tagja szerint Magyarország januárban megkezdi a pénzügyi újjáépítését.

A kormány iskolai reformjáról számol be Az Ujság december 25-én. „Klebelsberg Kunó gróf kultuszminiszter több ízben hangsúlyozta, hogy meg akarja reformálni a középiskolai oktatást. A reformjavaslatot a miniszter már elkészítette. Az eddigi két középiskola-típus, a gimnázium és a reáliskola közé új típust állított be: a reálgimnáziumot. Ez az új típus a klasszikus nyelvek közül csak a latint tanítja és a görög helyett a német mellé modern nyelvet állított be: franciát, angolt vagy olaszt.” 

Olvasható a MagyarNemzet oldalán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában