Az üzleti terv szerint idén is ráfizetéses lesz a nyugdíjas lakópark működtetése

2024.01.08. 16:54

Drága a belépési díj, üresen állnak a lakások

Idén 24 millió forintos mínusszal számol a hódmezővásárhelyi nyugdíjas lakópark. A 107 bérbe adható lakás közül decemberben 11 üresen állt, pedig állítólag 21-en jelentkeztek, csak még nem kívánnak beköltözni – legalábbis ezt állítja a 2024-es üzleti tervében a lakóparkot üzemeltető HMSZ Zrt.

Kovács Erika

Régebben hozta a pénzt, most viszi a nyugdíjas lakópark. Fotó: Török János

A nyár közepén derült ki, hogy a 2022 novemberétől 100 százalékkal megemelt egyszeri belépési díjak miatt nem akar senki beköltözni a nyugdíjas lakóparkba. Mint megírtuk, például egy 49 négyzetméteres lakás esetében 9,5 millió forintos belépési díjat kellene fizetni. A lakás ezzel nem lesz a beköltözők tulajdona, nem örökölhető, és havi bérleti- és szolgáltatási díjat is kell fizetni, ami nem kis havi kiadást jelent a nyugdíjas korú lakóknak. A tavaly júliusi közgyűlésen libbent le a fátyol a tényről, hogy az emelés nemhogy bevételnövekedést eredményezett volna a lakóparkot működtető HMSZ Zrt.-nek, hanem ráfizetéses lett, mert senki sem akart beköltözni a lakóparkba az egekbe szökő árak miatt.

A júliusi közgyűlésen elhangzott, a belépési díj emelése előtt még negyvenen álltak sorba a nyugdíjas lakóparki lakásokért, utána gyakorlatilag nullára csökkent az érdeklődés, decemberben már 11 lakás állt üresen. Időközben történt például az a sajnálatos haláleset is, amikor egy idős, 90 év fölötti bácsi napokig hevert a lakóparki otthonában holtan és csak az ebédes futárnak tűnt fel, hogy valami nincs rendben, a 24 órás nővér- illetve portaszolgálatnak nem.

Az önkormányzat, hogy kedvet csináljon az időseknek a beköltözéshez, többek között 2023 végéig tartó, „Minőségi nyugalom Vásárhelyen” címmel 20 százalékos kedvezményt is hirdetett.

Tavaly 93 milliós bevétellel és 108 milliós kiadással tervezte az évet a nyugdíjas lakóparkban a HMSZ Zrt., amiből a jelenlegi számítások szerint 31 milliós anyagi- és 66 milliós személyi jellegű ráfordítás mellett 84 millió forint árbevételt értek el.

A 2024-es üzleti terv szerint idén nem terveznek áremelést, 89 milliós bevétellel és 113 milliós kiadással, vagyis és 24 milliós veszteséggel számolnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában