Szegedi hírek

2024.01.18. 13:30

Februárban lesz vége a Szeviép-ügynek

A csütörtöki tárgyalásán sem hozott ítéletet a Debreceni Ítélőtábla arról, hogy megváltoztatja-e a Szeviép-ügy harmadrendű vádlottjának korábbi felmentő ítéletét. A vádlott az utolsó szó jogán továbbra is arról beszélt, hogy nem követett el bűncselekményt.

Suki Zoltán

Továbbra is felmentést szeretne a vádlott ügyvédje. Fotó: DM

Most sem hozott ítéletet a Debreceni Ítélőtábla csütörtöki ülésén a Szeviép-ügy harmadrendű vádlottjával kapcsolatban. A döntést a táblabíróságon február elsején ismertetik, ami azt jelenti, hogy már tényleg az lehet az utolsó tárgyalási nap a hosszú évek óta húzódó ügyben.

A mostani, alig egy órás tárgyaláson Szilágyi János, a harmadrendű vádlott védője azt mondta, hogy ebben az ügyben már mindenki mindent elmondott, és a Debreceni Törvényszék is lefolytatta az eljárást. Az ügyvéd azt kérte, hogy a törvényszék döntését a táblabíróság hagyja helyben.

A vádlott az utolsó szó jogán egyebek mellett felidézte, hogy mióta tart az eljárás. Elmondta, hogy azóta a gyerekei felnőttek, és az egészsége is megromlott. Természetesen beszélt a cég pénzügyeiről is, és hangsúlyozta, hogy nem követett, nem is követhetett el törvénysértést.

A csődbűntett miatt indult ügynek három vádlottja volt. Egyikük a büntetőeljárás közben meghalt, így őt nem tudták elítélni. A másodrendű vádlottat viszont bűnösnek mondta ki tavalyi tárgyalásán a Debreceni Törvényszék, és fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben elkövetett csődbűncselekmény miatt 2,5 millió forint pénzbüntetésre ítélte. Ugyanekkor viszont a harmadrendű vádlottat egyes tényállásokban bűncselekmény, míg más esetekben bizonyítottság hiányában felmentették.

A Szeviép-ügy sokak szerint a magyar igazságszolgáltatás állatorvosi lova. A botrány 14 évvel ezelőtt robbant ki, amikor csődvédelmet kért a szegedi építési vállalkozás. Később pedig csődbűncselekmény miatt indult eljárás az ügyben, ami több mint tíz éve tart, különböző bíróságokon.

A Szeviép számtalan kisvállalkozásnak maradt adósa. Körülbelül 500 hitelező nyújtotta be az igényét, összesen hatmilliárd forint feletti összegre. A felszámolási eljárásban 162 hitelezőn segített a Magyar Állam, 2 milliárd 600 millió forint kifizetésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában