Egész évben ezt szeretnék csinálni

2024.01.02. 07:00

Idén is vízre szálltak a vízi sportok szegedi szerelmesei

Közel két évtizedes hagyomány Szegeden, hogy az év első napján kicsit buliznak és vízre szállnak a vízi sportok szegedi szerelmesei Kipper György szervezésében.

Arany T. János

2024 első napja a Tiszán. A Szegedi Vitorlás Kikötőben ugyanis is Tisza-Partyt rendezett Kipper György, a Tiszavirág Sportegyesület elnöke. Sokan tartották fontosnak, hogy vitorlásba, kajakba, kenuba, sárkányhajóba, kishajóba, csónakba ülve elsőkként szálljanak vízre az új esztendőben. Fotó: Török János

Van az a mondás, hogy amit az év első napján csinál az ember, azt fogja csinálni év közben is. Ez egy olyan geg, amit nem lehet kihagyni és reménykedünk benne, hogy bejön, lesz a mondásnak valóságtartalma

 – mondta Kipper György szervező, a Tiszavirág Sportegyesület elnöke a Szegedi Vitorlás Kikötő mólóján. 

Fotó: Török János

A Tisza-Party nevű összejövetelnek régi hagyománya van szegedi hajós körökben, a 2024-es már a tizenkilencedik alkalom volt.  

Reméljük, hogy a megkezdett 2024-es szezonban a vitorlás és kishajós oktatás, sárkányhajózás és kerti partik közben sűrűn találkozunk majd a Szegedi Vitorlás Kikötőben

 – tette hozzá.

Szegeden a vitorlázást, a vízi sportokat kedvelők az újév első napján évről évre találkoznak, hogy vitorlásba, kajakba, kenuba, sárkányhajóba, kishajóba, csónakba ülve elsőkként vízre szálljanak. Remélik, hogy igaz a mondás, ami szerint az újév első napján történtek jegyében telik majd az új esztendő. A kellemes közérzet alapjait újévi malacsült, hurka, kolbász, forralt bor, forró tea, tábortűz biztosította a Tisza hullámai mellett.  

A vízállás mindegy, amíg a kikötő üzemét nem zavarja. Minél magasabb a vízállás, annál nagyobb vízfelületünk van

 – magyarázta a szakember.

Míg néhány éve még a hajók a zajló Tisza jégtáblái között szlalomoztak, a még puha, kásás jégtáblák között kajakoztak, sárkányhajóztak, az újév első napján nyoma sem volt jégnek. 

A meteorológia kicsit keresztbe tett nekünk. Azt mondták, délután fog élénkülni a szél, délelőttre pedig esőt mondott. Eső nincs, szél van, ezért a parti sátornak annyi

 – mondta Kipper. 

Fotó: Török János

Ezért a parti részt a Partfürdő bejáratánál, az egyik épületben széltől védett helyen rendezték. A szél viszont ideális volt ahhoz, hogy el tudjanak indulni a vitorlások a kikötőből. Ehhez szükség volt a szélre, hogy induláskort a hajók a folyó sodrását le tudják küzdeni. László Boldizsár operaénekes is vízre száll ilyenkor túrakajakjában, sőt mint a szervezőtől megtudtuk, a korábbi években meg is mártózott a Tiszában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában