Helyi közélet

2024.01.07. 15:51

„Minden itt kezdődött” – Karikó Katalinról nevezték el a kisújszállási iskola tantermét

Karikó Katalinról nevezték el a kisújszállási református gimnázium tantermét, ahol első női Nobel-díjasunk beleszeretett a biológiába.

Delmagyar.hu

Tóth József főigazgató büszkén mutatta azt a kisebb táblát, mely a tanterem bejárata mellé, a falra került.

Forrás: szoljon.hu

Egykori diákjáról, Karikó Katalinról nevezte el biológia tantermét a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Technikum és Általános Iskola, ezzel is tisztelegtek hazánk első női Nobel-díjasának életműve előtt. – írja a SZOLJON.

Tóth József főigazgatótól megtudtuk, hogy a Jermy Gusztáv szertár szomszédságában lévő Dr. Karikó Katalin tanterem avatásán ő és dr. Tóth Albert, a professzorasszony egykori középiskolai tanára is beszédet mondott, majd felhelyezték a táblát.

A szoljon.hu szerint a Móriczban 1973-ban érettségizett Karikó Katalin tudományos tevékenysége előtt már az iskola bejáratánál is egy óriás molinóval tisztelegtek, ezzel is fejet hajtva eredményei, a kisújszállási iskola iránti határtalan szeretete és a tudományos kutatás iránti alázata előtt.

Minden itt, ebben a teremben kezdődött

 – fogalmazott dr. Tóth Albert. 

Karikó Kati innen vitte magával a tudományos érdeklődését, és a hagyományos emberi értékeket is, melyek nélkül nem juthatott volna el idáig. Kitartása, szorgalma már akkor szembetűnő volt. Bár a padok már nem a régiek, és egykori kiváló tanítványom érthető okok miatt nem lehet most itt, de ebben a teremben szétnézve boldogan megállapíthatom, hogy Karikó Kati szelleme, személyisége jelen van, mindig is itt volt és mindig itt is lesz köztünk

 – mondta meghatódottan dr. Tóth Albert.

Stockholmban vehette át a Nobel-díjat 

Mint ismert, Karikó Katalin az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat. A tudományos élet legrangosabb nemzetközi kitüntetését december 10-én adták át a stockholmi hangversenyteremben rendezett díszes ceremónián, ahol egy másik magyar tudós is átvehette a díjat: Krausz Ferenc fizikusnak két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel megosztva, az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló kísérleti módszereiért ítélték oda a fizikai Nobel-díjat. (MTI)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában